Parallelweg 224/225, Ter Borchstraat 1 t/m 7

remise

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Schadee, A.
  • Monument nr.
    353816
  • Bouwstijl
    Overgangsarchitectuur
  • Wijk
    Schilderswijk
  • Bouwjaar
    1906
Registerblad 

REMISEGEBOUW c.a.
Het als een hal geconstrueerde remisegebouw bevat vier sprongsgewijze in lengte toenemende tramstallingsruimten, elk voorzien van drie inrijbanen met rails, perrons te weerszijden, en een verhoogde lichtkap in het midden, alsmede aan de noordzijde van de Ter Borchstraat en door een met muur en toegangshek afgesloten binnenplaats onderbroken reeks aaneengesloten dienstruimten, waaronder een smederij met smidse en een stookruimte met schoorsteen. De architectonische vormgeving van het gebouw sluit aan op de reeds bij monumentnummer 353811 gegeven omschrijving.

Het feitelijk remisegedeelte telt aan de zijde van de Frans Halsstraat en de Parallelweg twaalf vensterassen, corresponderend met de inrijbanen, terwijl de vier langgerekte lichtkappen erboven telkens worden afgesloten door topgevels met natuurstenen afdekplaten en bekroningen; zij waren in oorsprong elk voorzien van een houten luik. De kortste stallingsruimte, aan de Wouwermansstraat, telt acht vensterassen, de volgende ruimten zijn telkens ter lengte van twee vensterassen uitgebreid. Het betreft alle getoogde vensters met kleine stalen onderverdeling. De hoge smalle inrijdeuren aan de binnenplaatszijde zijn in de benedenhelft van panelen en in de bovenhelft van glasruiten voorzien, alsmede van sierlijke gehengen.
Inwendig bevat het remisegedeelte de oorspronkelijke draagconstructie, bestaande uit stalen I-kolommen en geklonken vakwerkliggers, terwijl de bakstenen buitenmuren aan de binnenzijde van steunberen zijn voorzien en de lichtkappen van houten spanten. Van de perrons resteert eveneens de oorspronkelijke stalen draagconstructie, waarmee tevens de tramrails zijn verbonden. Zowel in- als uitwendig bevindt zich aan de bovenzijde de nummeraanduiding van 1 tot en met 12 van de inrijbanen. Bij de uiteinden van de trambanen zijn trappen gesitueerd naar de onderliggende reparatieruimten.
De in verwante trant gebouwde, lagere, dienstruimten bezitten getoogde vensters van verschillend formaat, deels gekoppeld, en een platte afdekking. Deels zijn zij geintegreerd met de gebouwen onder monumentnummer 353821 en 353827.

Hoofdgebouw van het remise-complex, thans dienend tot stalling van historisch trammaterieel met bijbehorende remises en dienstruimten als zodanig van belang en behorend bij monumentnummer 353811.

DIENSTWONING. Deels met de dienstvleugel van het remisegebouw geintegreerde bovenwoning, met verdieping en ten dele met kapverdieping gebouwd onder samenstel van plat dak en zadeldak tussen puntgevels. De korte eindgevel en lange gevel met ingang zijn beide voorzien van asymmetrisch over de gevels verdeelde houten vensters van verschillend formaat, doch merendeels met 3-ruits-bovenlichten en getoogde strekken; in de eindgevel beneden rechts de twee grote getoogde drielichten behorend bij het in oorsprong tot afrekenlokaal bestemde vertrek.
Voor het overige sluit de architectonisch vormgeving aan bij de algemene beschrijving zoals gegeven bij monumentnummer 353811.

Dienstwoning van belang als functioneel complex-onderdeel.

KETELHUIS. Met de dienstvleugel van het remisegebouw geintegreerde, twee bouwlagen tellend, ketelhuis onder plat dak. Aan de zijde van de Ter Borchstraat een tweetal luiken boven elkaar, waarvan een met onderverdeeld bovenlicht; op de afgeschuinde zijde en in de gevel aan de zijde van de Frans Halsstraat op elke bouwlaag een, respectievelijk drie getoogde vensters met kleine stalen onderverdeling.
Terzijde van de smederij een hoogopgaande gemetselde schoorsteen.
Voor het overige is de architectonische vormgeving van het ketelhuis verwant met die van de overige gebouwen.

Ketelhuis met bijbehorende schoorsteen van belang als functioneel complex-onderdeel.

PEKELREMISE EN WERKPLAATS. Vrijstaande, plat afgedekte, pekelremise ter lengte van vijf vensterassen en met afgeschuinde zijde op de zuidhoek; alle gevels voorzien van getoogde vensters met kleine stalen onderverdeling, in de lange en korte gevel aan de binnenplaats twee dubbele inrijdeuren in dezelfde trant als die van het remisegebouw, alsmede een aanbouw, in oorsprong bestemd als paardestal en andere dienstruimten, deels met gewijzigde gevel, doch met rechts de oorspronkelijke ingangsdeur.
Voor het overige is de architectonische vormgeving verwant met die van de andere gebouwen van het complex.

Pekelremise van belang als functioneel onderdeel van het remise-complex.

OMMURING MET HEKWERKEN. Aan de zijde van Parallelweg en Ter Borchstraat bewaard gebleven ommuring rondom het remiseterrein. In baksteen opgetrokken muur met voetinghek met gemetselde pijlers en met siersmeedijzeren hek bij de ingang naar de dienstwoning.

Ommuring met hekwerken uitsluitend van belang als complex-onderdeel bij monumentnummer 353811.

 

rechts nieuwe entree
detail nieuwe entree