Plaats 11 t/m 11f

Wolf, L.A.H. de
    Art Nouveau
    XVIIIB
Registerblad

Van oorsprong ten minste achttiende-eeuws pand bestaande uit een voorhuis en twee achterhuizen gescheiden door binnenplaatsen of lichthoven. Het pand is grotendeels onderkelderd.

De Plaats, vroeger de ‘voorplaetse’ van het Buitenhof, is een van de oudste pleinen in Den Haag. De Plaats was al in de late middeleeuwen aan beide zijden vrijwel volledig bebouwd. Het pand Plaats 11 is een goede representant van de oudere bebouwing aan de Plaats met een oudere oorsprong en een voor het centrum kenmerkend transformatieproces. Het pand heeft een voorgevel en kap uit de tweede helft van de achttiende eeuw. In deze periode is ook de kenmerkende achttiende-eeuwse opzet met een trappenhuis in het voorste tussenlid gerealiseerd. Niet uitgesloten is dat delen van het casco een veel oudere oorsprong hebben. In 1903 is de voorgevel voorzien van een winkelpui en bepleistering in art-nouveaustijl naar ontwerp van L.A.H. de Wolf. Bij deze wijziging is de achttiende-eeuwse opzet van de voorgevel met getoogde kozijnen en een sober houten hoofdgestel bewaard gebleven. Binnen de pui-omlijsting uit 1903 is later een nieuwe invulling aangebracht.

Het pand is van cultuurhistorische, bouwhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege de achttiende-eeuwse opzet met een voorhuis en twee achterhuizen en het goed afleesbare transformatieproces. De complexe plattegrond is kenmerkend voor de binnenstad en illustreert de groei van het oudste deel van de stad. Van toegevoegde waarde zijn de gaaf bewaard gebleven opzet van het pand en voorgevel uit de achttiende eeuw voorzien van een winkelpui en stucwerk met art-nouveaumotieven uit 1903. Het pand heeft cultuurhistorische waarde omdat het een goede representant is van de oudere bebouwing van voor 1850 aan de Plaats. Deze oudere bebouwing geeft de Plaats in belangrijke mate haar historische identiteit.

Omvang bescherming: geheel.