gedenkteken onafhankelijkheid en stichting van het koninkrijk in 1813

Waeyen Pieterszen, W.C.Van der
    Neo-Classicisme
Registerblad

Monument uit 1869 van J.Ph. Koelman. Van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

meer weten
Nationaal gedenkteken ter herinnering aan de onafhankelijkheid en de stichting van het koninkrijk in 1813 in neo-classicistische vormgeving uit 1863-1869. Het zandstenen monument bestaat uit een rechthoekige opbouw, waartegen aan twee zijden rechthoekige en aan de overige zijden half-ronde sokkels. Op deze sokkels het beeld van koning Willem I, belangrijke politieke figuren uit 1813 en allegorieen van de godsdienst en de geschiedenis. Het bekronende beeld is de Nederlandse Maagd. De oorspronkelijke beelden zijn bij de restauratie van 1956-1959 vervangen door replica's in brons. De zandstenen reliefs tegen de sokkels stellen taferelen voor uit de bevrijdingsdagen in 1813. Onder het beeld van de Nederlandse Maagd zijn de wapens van Oranje en de toenmalige negen provincies aangebracht. Het gedenkteken staat op een bordes met trappen.