Prins Hendrikstraat 86-88

Goor, P.F. van
    Art Nouveau

Winkelpui uit 1901 in de kenmerkende zwierige vormgeving van de art nouveau.

Het woonhuis in eclectische stijl dateert uit 1886. In 1901 kwam hier op de begane grond een winkel. Hiervoor werd ook de oorspronkelijke indeling (twee ramen en een voordeur) op de begane grond verwijderd en vervangen door een winkelpui in de kenmerkende zwierige vormgeving van de art nouveau. De winkelpui heeft een natuurstenen omlijsting waarin de kenmerkend zweepslagmotieven van de art nouveau zijn gebeeldhouwd. Ook is aan de bovenzijde een rij kleurrijke tegels met vormen van deze stijl opgenomen. De invulling van de pui zelf bestaat uit twee etalagevensters op hardstenen balustrades met in het midden een verdiept portiek met entree naar de winkel. De toepassing van gebogen etalageruiten was destijds  zeer kostbaar vanwege de grote gebogen ruiten die hiervoor nodig waren. Geheel rechts is de entree naar de bovenwoning.

Winkelpui van architectuurhistorisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een winkelpui in art-nouveaustijl. Cultuurhistorische waarde heeft de winkelpui omdat het een goede representant is van het transformatieproces dat de Prins Hendrikstraat vanaf circa 1900 onderging van voorname woonstraat tot een voor die tijd mondaine winkelstraat.

NB. De bescherming betreft alleen de winkelpui.