Prinsessegracht 29

Marot, D.
    Lodewijk XIV
Registerblad

Pand met Lodewijk XIV voor- en achtergevel met versierde middentravee, doorbroken kroonlijst op gesneden consoles, belangrijke interieurs uit de 18e eeuw.

meer weten
Een van de rijke patricierswoningen die tussen 1705 en 1734 langs de hiervoor speciaal aangelegde Prinsessegracht is gebouwd. Het forse pand bestaat uit souterrain, twee hoge bouwlagen en een gedrukte bouwlaag onder een met pannen gedekt schilddak evenwijdig aan de straat. Zowel de voor- als achtergevel (vijf assen breed) zijn in schoon metselwerk uitgevoerd en verkeren voor een belangrijk deel in authentieke staat. De voorgevel heeft een risalerende middentravee in rijke Lodewijk XIV ornamentering. De ingang is hier door middel van een natuurstenen bordestrap te betreden. Het pand is in 1988 gerestaureerd, waarbij met name de interieurs in stijl zijn gerenoveerd. Gebouwd door de meester-timmerman Huybert van Schagen en de meester metselaar Jan Wapperom, die het huis voor 34.000 gulden verkocht aan de Delftenaar Thomas King.