Prinsestraat 47

Hoek, Z. Wouters, J.H.
    Art Deco

NB: de bescherming betreft alleen de winkelpui.

Winkelpui in art deco op de hoek van Prinsestraat en Juffrouw Idastraat uit 1915, naar ontwerp van architectencombinatie Hoek en Wouters. De winkelpui is een latere toevoeging aan een groter bouwblok winkel-woonhuizen (Prinsestraat 39 t/m 47 en Juffrouw Idastraat 8) in sobere neorenaissancestijl uit het einde van de negentiende eeuw.

De pui heeft twee etalages met in de afgeschuinde hoek de ingang naar de winkel. Deze winkelpui werd gebouwd voor het sigarenmagazijn Compania Cadena Habana, een naam die nog in het tegelwerk te lezen is. Geheel overeenkomstig de principes van de art deco, in de mode in die tijd, werd de pui versierd met keramische tegels in geometrische patronen. Het tegelwerk is decoratief met kleine ornamenten in blauw en goud, die afsteken tegen het zachtgroen van de tegels. De tegels zijn geleverd door tegelhandel A.N. de Lint en afkomstig uit de Porceleyne Fles uit Delft. Sinds 1898 had De Lint het exclusieve recht voor de verkoop van producten uit deze fabriek. De oorspronkelijke winkeldeur is niet meer aanwezig.

Winkelpui van architectuurhistorisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een winkelpui in art deco. Stedenbouwkundige waarde heeft de winkelpui vanwege zijn opvallende situering op de hoek van Prinsestraat en Juffrouw Idastraat.

.