Rijswijkseplein 39

Reijers, Z.
    Neo-Classicisme
    Stationsbuurt

Paviljoen area 1825 door Zeger Reyers.

meer weten
Neo-classicistisch pand uit 1827 van een bouwlaag onder een zadeldak. Het bezit aan de voorzijde een puntgevel waarin een zuilenportiek met vier gepleisterde dorische zuilen, die een hoofdgestel dragen. Door een niveauverhoging van het Rijswijkseplein zijn de sokkels waarop de zuilen staan onder het plaveisel verdwenen. De oorspronkelijke palmetvormige zinken acroteria zijn niet meer aanwezig. Het gebouw werd circa 1840 uitgebreid met twee zijvleugels, die in 1933 weer werden ingekort waarbij tevens de vensterindeling werd vernieuwd. Het paviljoen is in 1986 gerestaureerd. Het gebouw diende oorspronkelijk als accijnshuis bij de zuidelijke toegang van de stad. In 1865 kreeg het een bestemming als onderkomen voor de "Vereeniging voor Koepokinenting". In 1933 veranderde de bestemming in een cafe-restaurant.