Riouwstraat 216

Metzelaar, J.F.

Inleiding
Aan drie zijden vrijstaand herenhuis uit 1890, gebouwd in opdracht van Johannes Antonius Ceuben door de architect J.F. Metzelaar in eclectische bouwstijl.

Omschrijving
Herenhuis op nagenoeg vierkante plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak. De bakstenen gevels bezitten een hardstenen plint en een gebosseerde hardstenen sokkel.

De voorgevel aan de Riouwstraat is voorzien van horizontale zandstenen banden en sierankers, en wordt aan weerszijden afgesloten door geblokte pilasters, die ter hoogte van de tweede bouwlaag overgaan in bakstenen pilasters. In deze gevel is de ingangspartij gesitueerd, bestaande uit een paneeldeur met zijlichten die voorzien zijn smeedijzeren traliewerk. Boven de deur is een smeedijzeren luifel met glaspanelen geplaatst. Deur en zijlichten zijn gevat in een houten omlijsting bestaande uit gecanneleerde Corintische pilasters tussen de deur en de zijlichten, en aan de uiteinden vlakke pilasters, die een hoofdgestel met fronton dragen, voorzien van een tand-, kraal- en eierlijstje. Daarboven is een groot glas-in-lood rondboogvenster, gevat in zandstenen blokken en omlijst door geblokte bakstenen pilasters. Het venster verlicht het trappenhuis en is onderverdeeld door houtenpilasters met Ionische kapitelen waarin kopjes zijn uitgesneden, en een horizontale stijl.

De overige vensters zijn schuifvensters en voorzien van een geprofileerde zandstenen omlijsting met omgezette hoekjes aan de bovenzijde. Het over alle gevels doorlopende hoofdgestel bestaat uit een fries met rechthoekige panelen, een eierlijst en triglyfconsoles, die de kroonlijst dragen. Boven de middenas is een brede dakkapel met driehoekig fronton en een door pilasters onderverdeeld drielichtvenster. Het dak bevat voorts aan alle drie zijden dakkapellen met een gebogen fronton en gemetselde schoorstenen.

De gevel aan de Koninginnegracht is vier vensterassen breed en ter hoogte van de eerste bouwlaag bekleed met gebosseerde zandsteen. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een geprofileerde cordonlijst voorzien van een eierlijst en een gedraaide lijst. De rondboogvensters van de eerste bouwlaag bezitten gebeeldhouwde maskersluitstenen; ter hoogte van de boogaanzetten van de rondboogvensters bevindt zich een waterlijst. De vensters van de tweede bouwlaag zijn voorzien van een zandstenen geprofileerde omlijsting met omgezette hoekjes aan de bovenzijde.

Tegen de achtergevel is een aanbouw over de volle breedte, waarop een balkon met een houten balusterbalustrade. Aan de rechterkant is een afscheidingsmuurtje waarop een smeedijzeren hekwerk.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van woonhuisarchitectuur in een laat 19e-eeuwse eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering op de hoek van de Riouwstraat en de Koninginnegracht.