Riviervismarkt 4

Lodewijk XIV
Registerblad

Pand met voor- en achtergevel in Lodewijk XIV stijl met kroonlijst op gesneden consoles en versierde middenrisaliet.

meer weten
Pand met voorgevel uit 1729 op complexe plattegrond. Het pand heeft een lange complexe bouwgeschiedenis. De huidige hoofdstructuur van voor- en achterhuis met verbindend trappehuis is in de 2e helft van de 17e eeuw ontstaan. Toen werd het achterhuis aangebouwd. In 1729 volgde een grootscheepse verbouwing, die het huidige uiterlijk grotendeels heeft bepaald. Het voorhuis bestaat uit drie bouwlagen, drie assen breed met Lodewijk XIV ornamenten. Het achterhuis eveneens drie assen breed, bestaat uit lage begane grond, twee hoge bouwlagen en gedrukte derde bouwlaag. In 1985 - 1988 gerestaureerd waarbij de voorgevel weer is teruggebracht in de 18e eeuwse vormgeving (onder meer de ingang in de linkertravee weer gewijzigd in een venster, roedeverdeling aangebracht).
Voorgevel