Scheveningseweg 10

Inleiding
Herenhuis uit 1868, gebouwd door de aannemer-architecten Bernhard Kuhnel en Johann Diedrich Meiners in eclectische bouwstijl. Het huis vormt onderdeel van drie aaneengesloten herenhuizen in een ontwerp: Scheveningseweg 8, 10 en 12/12a.

In 1967 is ten behoeve van de kantoorfunctie een aantal doorgangen gemaakt tussen de nummers 10 en 12/12a.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit souterrain en drie bouwlagen onder een flauw hellend zadeldak, vier vensterassen breed. De bakstenen voorgevel bezit een met natuursteen bekleed souterrain. De verdiepingen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde stucwaterlijsten. De middelste twee vensterassen zijn als risaliet behandeld en worden bekroond door een segmentvormig fronton waarin een ovaalvormig oculus, een gebeeldhouwde console met leeuwekop, een eier- en een tandlijst. In de middenrisaliet is de ingang, bestaande uit een dubbele paneeldeur met smeedijzeren roosters. De ingang en het links daarvan gelegen venster worden bekroond door een balkon met een smeedijzeren hek, rustend op drie zware gebeeldhouwde consoles in neo-Lodewijk XIV-trant. De twee balkondeuren bezitten een gepleisterde omlijsting en een licht getoogde kroonlijst met eierlijst, op consoles. De overige vensters - schuifvensters met roedeverdeling op de eerste bouwlaag, T-vensters op de tweede (met uitzondering van het rechtervenster), en stolpramen op de derde - bezitten rijk geprofileerde omlijstingen met sierstukken, bestaande uit een schelp en/of een maskerkop tussen acanthusbladeren. De souterrainramen zijn voorzien van ijzeren roosters. De gevel wordt afgesloten door een rijk versierde gootlijst, bestaande uit een fries met rechthoekige panelen, paarsgewijs geplaatste gebeeldhouwde bladconsoles met maskerkoppen, een tand- en een eierlijst.

De achtergevel is gepleisterd met ingekraste groeven en wordt afgesloten door een gekorniste gootlijst op klossen, deels voorzien van rechthoekige panelen in het fries. Het twee assen brede rechterdeel is als risaliet uitgebouwd. De T-vensters op de tweede en derde bouwlaag bezitten een doorlopende middenstijl en een gepleisterde omlijsting met kroonlijst en ornament aan de bovenzijde. De vensters van de eerste bouwlaag zijn vernieuwd. Daaronder bevindt zich het souterrain.

Waardering.
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als waardevol voorbeeld van de rijke eclectische bouwstijl uit het derde kwart van de 19e eeuw en vanwege de gaaf bewaarde hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal. Als onderdeel van een serie van drie aaneengesloten, in een keer ontworpen herenhuizen heeft het pand tevens ensemblewaarde

Scheveningseweg 10 en 12