Nieuwe Kerk

Bassen, B. van Noorwits, P.
    Hollands Classicisme
Registerblad

Nieuwe KERK uit 1649-1656 naar ontwerp van Pieter Noorwits, baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met absiden aan vier zijden, bekroond door een torentje - rijk gesneden preekstoel, banken en doophek uit de stichtingstijd. Orgelkas van J. Duyschot uit 1702. Hierin een orgel van C.G.F. Witte uit 1867, met gebruikmaking van enig pijpwerk van Duyschot. Bij de restauratie in 1977 werd een vrij Pedaal toegevoegd in de stijl van Witte. Klokkenstoel met gelui bestaande uit twee klokken van C. Wegewaert, 1656, diam. resp. 100,2 cm en 81,5 cm. Mechanisch groot smeedijzeren torenuurwerk met dubbel slagwerk, gesigneerd door Coenraat Wegewart, 1656, later voorzien van automatische opwinding.

meer weten
De in schoonmetselwerk opgetrokken kerk heeft een plattegrond bestaande uit twee kruisvormige kerken tegen elkaar, waardoor een typische barokke, bewegelijke omtreklijn ontstaat. Het ingewikkelde samenstel van met leien gedekte, hoge kappen wordt bekroond door een rijk gedecoreerde open dakstoel. In de gevels zijn brede rondboogvensters met glas-in-lood en gotiserende traceringen. Na een ingrijpende restauratie in 1970-1975 wordt de kerk gebruikt voor culturele doeleinden. Toen werd de ruimte onder de kerk (de niet meer in gebruik zijnde grafkelders) uitgegraven en ingericht als foyer. De Nieuwe kerk is het eerste kerkgebouw in Den Haag dat speciaal voor de protestantse eredienst is ontworpen. In het interieur is veel 17e eeuwse gesneden renaissance meubilair bewaard gebleven, waaronder preekstoel, banken en doophek. Orgelkas van J. Duyschot dateert uit 1702. Hierin bevindt zich een orgel uit 1867 van C.G.F. de Witte.
nieuwe kerk
Ontwerptekening, juni 1649 van Pieter Noorwits voor de Nieuwe Kerk.
Spui met nieuwe kerk;  ets C. Elandts.
achteraanzicht
Orgelkas uit 1702 van J. Duyschot. Hierin een orgel uit 1867 van C.G.F. de Witte.  Opname 6 maart 1996.
kapconstructie met pen-gat verbinding