Spuistraat 13 en 15

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Architect
    Heinissen-Hendricks
  • Bouwstijl
    Art Deco
  • Wijk
    Centrum
  • Bouwjaar
    1934
Registerblad 

Twee winkelpanden in één architectonisch ontwerp in Art Decostijl uit 1934 van het Haagse architectenbureau J. Heinissen-Hendricks. Het ontwerp is gemaakt in opdracht van de toenmalige eigenaar, de firma Peek en Cloppenburg die hier al rond 1900 een vestiging had.

De Spuistraat is als sinds de late middeleeuwen een straat waar bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Rond 1850 doet het winkelconcept zoals wij dat nu kennen haar intrede en worden veel woonhuis- en bedrijfspuien in de bestaande bebouwing vervangen door winkelpuien. De voortschrijdende cityvorming van de binnenstad en daarmee het alsmaar belangrijker worden van de winkelfunctie voor de Spuistraat zorgt ervoor dat vanaf 1875 veel van de oude panden wordt gesloopt of zodanig verbouwd dat er sprake is van een forse metamorfose. De nieuwe winkel-woonpanden panden zijn veelal hoger en laten de rijke schakering zien van de snel opvolgende architectuurstijlen vanaf 1875 tot aan het Interbellum. Spuistraat 13/15 is hiervan een goede representant.

De dubbele, symmetrische voorgevel opgetrokken in natuursteen heeft zes grote vensters op de verdieping. Bijzonder is de iets teruggelegen verdieping waardoor er een smal balkon langs de Spuistraat aanwezig is. Het balkon bezit een ijzeren hekwerk, eveneens vormgegeven in de Art Deco-stijl. Boven de vensters van de verdieping zijn opvallende ornamenten aangebracht. De oorspronkelijke bronzen puien van de winkels op de begane grond zijn later vervangen.

De twee winkelpanden zijn van architectuurhistorische waarde als representatieve voorbeelden van de Art Deco architectuur uit het tweede kwart van de twintigste eeuw. Cultuurhistorische waarde hebben de panden omdat het goede representanten zijn van het transformatieproces dat de Spuistraat vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw heeft ondergaan van eenvoudige bedrijvenbuurt tot een voor die tijd mondaine winkelstraat.

NB: Doel van bescherming van dit object is bij te dragen aan het behoud van de historische identiteit van de Spuistraat. De bescherming betreft hier dientengevolge een zogenaamde "vanwege bescherming" waarbij de te beschermen monumentale waarde is beperkt tot de gevel in de Spuistraat.
 

Opname D. Valentijn, 29 november 2005.