Surinamestraat 26

Registerblad

Inleiding Herenhuis uit ca. 1887, gebouwd in eclectisch- renaissancistische stijl in opdracht van C.G.G. Vertholen de Salve de Braneton, gepensioneerd majoor der huzaren.

Omschrijving Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een afgeknot zinken roevendak, aan de voorzijde met leien bekleed, vier vensterassen breed. De gevel is van baksteen op hardstenen plint en voorzien van gepleisterde banden en geblokte strekken boven de vensters. De plint bezit geblokte rustica panelen onder de vensters. De gevel wordt geleed door hardstenen pilasters op de eerste bouwlaag en op de tweede bouwlaag door dubbele geblokte bakstenen pilasters met composiete kapitelen, op een hoge gepleisterde piedestal. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een brede gepleisterde cordonlijst en waterlijst, voorzien van een tandlijstje. De ingang in de tweede as van links bestaat uit een paneeldeur met rijk gesneden panelen en siersmeedwerk, een gesneden deurkalf en een met pijlenbundels gedecoreerd bovenlicht. Tegen de tweede bouwlaag bevindt zich een balkon over de beide middenassen, rustend op drie rijk bewerkte consoles. Het balkon bezit een smeedijzeren sierhek. De schuifvensters op de tweede bouwlaag bezitten T-kozijnen en aan de onderzijde gestucte panelen met guirlandes. Het hoofdgestel bestaat uit een fries met eier- en tandlijst, en consoles, waartussen guirlandes, en een kroonlijst op klossen. Boven de middenassen bevindt zich een gemetselde dakkapel, voorzien van ionische pilasters en twee schuifvensters. De dakkapel bezit aan weerszijden voluutvormige wangen en wordt bekroond door een gebroken driehoekig fronton waartussen een piedestal met bolbekroning.

Waardering Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in een eclectisch- renaissancistische bouwstijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn gaaf bewaard. Als onderdeel van een groep herenhuizen uit dezelfde periode, heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan het plantsoen van de Surinamestraat.