Roode, C.J. van jr.

Herenhuis uit 1885, gebouwd door architect C.J. van Roode in neo-renaissance stijl.

Het pand vormt het rechterdeel van een symmetrische groep van drie herenhuizen aan de Surinamestraat 2, 4 en 6.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een met leien gedekt afgeknot schilddak, drie vensterassen breed. De gevel is van baksteen en voorzien van gepleisterde sierbanden, geblokte ontlastingsbogen en strekken boven de vensters, een cartouche en sierankers. Tegen het souterrain is een geblokte bepleistering met rustica aangebracht op een hardstenen plint. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door brede gepleisterde cordon- en waterlijsten, die tussen de eerste en tweede bouwlaag zijn voorzien van een tandlijst. De twee linkerassen zijn als een risaliet behandeld en worden door een trapgevel, waarop een piedestal met schelpmotief aan weerszijden, bekroond. Onder de piedestal bevindt zich een korte pilaster, rustend op een ionisch kapiteel.

De ingang in de rechteras bestaat uit een paneeldeur met zware profielen, een rijk gesneden deurkalf en een rondboog bovenlicht met sluitsteen en versierde boogzwikken, en is gevat in een omlijsting van gepleistede pilasters met neo- renaissance versiering op een hardstenen sokkel en een hoofdgestel met consoles in het fries. Het hoofdgestel draagt een driehoekig fronton met sierbollen. Voor de ingang is een hardstenen trapje.

De souterrainvensters met T-kozijnen bezitten een hardstenen omlijsting en zijn voorzien van smeedijzeren tralies. De schuifvensters op de eerste bouwlaag bezitten een rondboog bovenlicht. Aan de onderzijde bevinden zich gepleisterde diamantkoppen en rusticablokken, evenals onder het T-venster op de tweede bouwlaag.

De twee vensters in het risalietdeel op deze bouwlaag bezitten openslaande ramen die uitkomen op een balkon met balusterbalustrade en siersmeedwerk, op de hoeken voorzien van sierbollen. Het balkon rust op drie rijk bewerkte steunen, bestaande uit korte zuilen en consoles met neo-renaissance motief. Het venster in de topgevel is een tweelichtvenster, gescheidendoor een pilaster.

Het hoofdgestel in de rechteras rust op geblokte pilasters en bestaat uit een fries met cirkelvormig motief en triglyfconsoles, en een kroonlijst. Het dak bevat een kleine dakkapel bekroond door een zinken dak met piron.

Tegen de achtergevel bevinden zich twee erkers bovenelkaar over de volle breedte.

Grotendeels bewaard gebleven rijk eclectisch interieur; hal met marmeren trap, stucwerkpanelen in neo-Lodewijk XVI-stijl en een plafond met stucwerkversiering in neo-Lodewijk XIV- stijl. Tochtpui met gegraveerd glas. Gangplafond met stucversiering, trap met balusterleuning in neo-renaissance stijl, paneeldeuren met opzetstukken. De voor- en achterkamer van de eerste bouwlaag bezitten rijke koofplafonds met stucwerk. Schoorsteenmantels uit de bouwtijd. Zijkamer met rijk stucplafond in eclectische stijl. De kamers op de tweede bouwlaag bezitten stucplafonds met cassettenversiering.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in een rijke neo-renaissance bouwstijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn in- en uitwendig gaaf bewaard. Als onderdeel van een groep symmetrisch ontworpen herenhuizen, heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan het plantsoen van de Surinamestraat.

Surinamestraat 2 t/m 6