Sweelinckplein 2 / Sweelinckplein 3 / Banstraat 27

Sri Wedari

Molenaar, N.

Huize Sri Wedari, gebouwd door N. Molenaar, in cartouches gedateerd 1893.

Punt- en trapgevels, ontlastingsbogen op kapitelen, boogtrommel met vlechtwerk, alles in de trant der Hollandse vroege renaissance. Aan de Banstraat een veelhoekige toren met naaldspits.
Nr 3 heeft een arkeltorentje rustend op een zandstenen kolonnet, bekroond door een open houten lantaarn met spits. Rechts een erker met snijwerk, gedragen door zandstenen consoles.

meer weten
Uitgevoerd ontwerp van N. Molenaar, dat de eerste prijs won in het "Concours voor gevelontwerpen", uitgeschreven in 1891 door de N.V. Haagsche Bouwgrond Maatschappij Duinoord. Onderdeel van de bebouwing rond het stedebouwkundig belangrijke Sweelinckplein. De ontwerptekening vermeld: Plan voor drie woonhuizen in opdracht van de heer A. Abraas. De gevels van rode verblendsteen bezitten talrijke versierende onderdelen in natuursteen. Banstraat 27 heeft aan de zijde van het Sweelinckplein een rechthoekig houten erker met ter weerszijden hiervan cartouches, waarin het bouwjaar staat vermeld. Aan de Banstraatzijde heeft het pand een smalle travee met trapgevel, waarnaast een traptoren bekroond door een naaldspits. Het rechterdeel bestaat uit een samenstel van hogere en lagere bouwdelen met een vooruitspringend trappehuis. Naast de entree is een gevelsteentje met de tekst "Gelegd door K.U. Abraas 26 Juli 1893". Sri Wedari is Maleis en betekent "tuin van de vorst".De huizen Sweelinckplein 2 en 3 bestaan uit parterre, twee verdiepingen en zolderverdieping. Twee van de drie vensterassen zijn als risaliet behandeld, bekroond door een puntgevel. Beide huizen sluiten met een stompe hoek op elkaar aan. Op de plaats van de aansluiting is een houten arkeltorentje, bekroond door een lantaarn met naaldspits.
Voorgevel
detail toren hoek Banstraat