Vaillantplein 17 en 18

Gemeente Werken 's-Gravenhage
    Schilderswijk
Registerblad

De school heeft een opvallende trapeziumvormige plattegrond met wijd uitwaaierende zijvleugels en een voorgevel die precies tegenover de hoek van de Buitensingel en Zuid Buitensingel (nu Buitenom) ligt. De indeling van de bewaarschool is volmaakt symmetrisch. Er zijn acht leerlokalen en vier speellokalen. Een gang ontbreekt; de lokalen zijn gekoppeld, zodat men door het ene lokaal moet lopen om in het volgende te komen. Tussen de vleugels ligt een grote speelplaats. De bij de school behorende onderwijzerswoning is in het ontwerp geïntegreerd; alleen de extra voordeur links van de hoofdentree met nummer 17 verraadt een ‘tweede gebouw’.

Aan de voorgevel heeft de architect van de dienst Gemeentewerken veel zorg besteed. Zo heeft de ingang een fraai gekrulde boog gekregen met jaartalsteen 1894 en is het bovendeel in chaletstijl afgewerkt. In de lange zijgevels geven de reeksen ramen de plaats van de leerlokalen aan.

De school is bijna identiek aan de vroegere bewaarschool ’s-Gravenzandelaan 185 uit 1907. Alleen de architectuur is geheel conform de stijlopvattingen van het einde van de 19e eeuw rijker uitgevoerd.

De school is van architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van scholenbouw in de voor die tijd gangbare neorenaissancestijl. Stedenbouwkundige waarde ontleent de school aan haar prominente ligging aan het Vaillantplein. Cultuurhistorisch heeft het waarde als herinnering aan haar oorspronkelijke functie van bewaarschool.

NB. De in 1992-1994 naar ontwerp van atelier PRO achter de bewaarschool gerealiseerde nieuwbouw valt buiten de bescherming.