Van de Spiegelstraat 16

Vianen, C.M. van

Inleiding.
Herenhuis op rechthoekige plattegrond uit 1881 in eclectische stijl, gebouwd door de metselaar en aannemer C.M. van Vianen als onderdeel van een vrijstaand ensemble van drie herenhuizen.

Omschrijving.
Middelste pand van een symmetrisch ontworpen groep van drie eclectische herenhuizen. Dit pand is risalerend ten opzichte van de belendende panden en benadrukt hierdoor de symmetrische opzet van de groep. Het heeft bovendien de rijkste voorgevel.

Het herenhuis is opgetrokken in schoon metselwerk met langs de voorgevel cordonlijsten tussen de bouwlagen, die de gevel horizontaal geleed. Het pand bestaat uit drie hoge bouwlagen onder een kap en is vier vensterassen breed. De oorspronkelijke deur, gesitueerd in de tweede travee van rechts is ca. 1935 vervangen door het huidige exemplaar. De houten vensters in de voorgevel zijn T- en H-vensters; op de parterre schuifvensters, op de verdiepingen naar binnen draaiende stolpramen. Voor de vensters van de eerste en tweede verdieping zijn gietijzeren raamhekken gesitueerd. De geprofileerde vensteromlijstingen zijn voorzien van rijk geornamenteerde kuifstukken. De kroonlijst is van hout en in het fries zijn panelen en terra cotta consoles aangebracht in neo Lodewijk-XVI stijl. De dubbele dakkapel heeft een gebogen fronton.

Waardering.
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als goed gedetailleerd voorbeeld van eclectische woonhuisarchitectuur. Als onderdeel van een vrijstaand, symmetrisch opgezette groep van drie herenhuizen heeft het tevens een belangrijke ensemblewaarde.

v.l.n.r. Van de Spiegelstraat 14 - 16 - 18