Van Hogendorpstraat 52 t/m 162

Saraber, E.
    Stationsbuurt
Registerblad

Blok van vier rug-aan-rug gebouwde woningen op vierkante plattegrond, bestaande uit begane grond en verdieping onder een plat dak. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen met gepleisterde hoeken en bezitten een zwarte plint. De zijgevels, waarvan alleen de rechter gepleisterd zijn, worden geleed door in rode baksteen opgetrokken schoorstenen. Tegen deze gevels bevinden zich deels gepleisterde aanbouwen waarin de ingang, de keuken en het toilet zijn ondergebracht, die in hun huidige vorm uit 1914 dateren. De vensters bezitten ramen met roedeverdeling, deels als schuifvenster en deels met openslaande ramen uitgevoerd. Deuren en vensters op de begane grond zijn bekroond door strekken in een lichtgele baksteen. De gootlijst rust op houten consoles en is voorzien van een sierlaag van rode verblendsteen.

Woonhuizen van sociaal-historisch en stedebouwkundig belang als vroeg en gaaf bewaard voorbeeld van sociale woningbouw in Den Haag en als functioneel onderdeel van het complex arbeiderswoningen aan de Van Hogendorpstraat.

meer weten
Oorsponkelijk bestond het complex uit 42 blokken van telkens vier arbeiderswoningen. De blokken aan de westzijde van de straat zijn in 1931 afgebroken. De woonblokken zijn in schoon metselwerk uitgevoerd en bestaan uit begane grond en verdieping. De vensters op de begane grond bezitten nog de oorspronkelijke kruisvormige ramen met roedenverdeling. Tegen de zijgevels bevinden zich aanbouwen waarin de ingang, keuken en toilet zijn ondergebracht. Aanvankelijk bevond zich op de begane grond alleen een woonkeuken en was op de lage verdieping een slaapkamer ondergebracht. In hun oorspronkelijke gedaante bezaten de woningblokken een lage verdieping met flauw hellend zadeldak; in 1914 werden de verdiepingen iets verhoogd, de vensters vergroot en de zadeldaken door platte daken vervangen. Rond de woningen zijn tuintjes gesitueerd, die door houten hekken van de straat worden gescheiden.