Van Lennepweg 38 en 40
toon op de kaart- StatusRijksmonument
- Monument nr.huis.nr:38 mon nr.477424 huis.nr:40 mon nr: 477425
- BouwstijlOvergangsarchitectuur
- WijkWestbroekpark
- Bouwjaar1907
Van Lennepweg 38 mon.nr: 477424
Inleiding
Linkerdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1907, bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de 'Stick-style'. Het bouwblok is gelegen aan de Van Lennepweg 38 en 40.
Omschrijving
Linkerdeel van dubbelvilla op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekte samengestelde kap. Het dak bezit hoge gemetselde schoorstenen, pirons en dakkapellen met driehoekig fronton met vakwerk. De bakstenen gevels zijn op de tweede bouwlaag gepleisterd. De rechteras van de voorgevel is als risaliet behandeld en bezit een top met vakwerk en driehoekig fronton met houten briefpanelen. Links daarvan bevinden zich op de eerste en tweede bouwlaag respectievelijk een erker en een veranda met houten balustrade, onder een lessenaarsdak op houten staanders. Op de hoek bevindt zich een ronde arkeltoren met vakwerk, gedekt door shingles. Onder de arkeltoren is de ingang - een houten paneeldeur - in een bakstenen portaal met hardstenen onderdelen gesitueerd. De vensters bezitten houten kozijnen en zijn voor het merendeel onderverdeeld in kleine roeden. In de bovenlichten is gekleurd glas aangebracht. De vensters en openslaande deuren op de begane grond van de risaliet zijn voorzien van een hardstenen omlijsting aan de bovenzijde. De drie assen brede zijgevel verspringt naar achteren toe; in het middendeel is een zij-ingang met daarboven een hoog houten kruisvenster met glas-in-lood. Tegen het achterste deel bevindt zich een hoge uitgemetselde schoorsteen. Aan de bovenzijde van de gevel is vakwerk aangebracht.
Waardering
Villa van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van villa-architectuur in overgangsarchitectuur met kenmerken van de 'Stick-style'; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard. Ensemblewaarde ontleent het pand aan het feit dat het samen met Van Lennepweg 40 een architectonische eenheid vormt.
Van Lennepweg 40 mon.nr: 477425
Inleiding
Rechterdeel van een vrijstaand bouwblok uit 1907, bestaande uit twee symmetrische villa's, gebouwd in overgangsarchitectuur, gecombineerd met kenmerken van de 'Stick-style'. Het bouwblok is gelegen aan de Van Lennepweg 38 en 40.
Omschrijving
Rechterdeel van dubbelvilla op rechthoekige plattegrond, bestaande uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekte samengestelde kap. Het dak bezit hoge gemetselde schoorstenen, pirons en dakkapellen met driehoekig fronton met vakwerk. De bakstenen gevels zijn op de tweede bouwlaag gepleisterd. De linkeras van de voorgevel is als risaliet behandeld en bezit een top met vakwerk en driehoekig fronton met houten briefpanelen. Rechts daarvan bevinden zich op de eerste en tweede bouwlaag respectievelijk een erker en een veranda met houten balustrade, onder een lessenaarsdak op houtenstaanders. Op de hoek is de ingang - een houten paneeldeur - in een bakstenen portaal met hardstenen onderdelen gesitueerd. De vensters bezitten houten kozijnen en zijn voor het merendeel onderverdeeld in kleine roeden. In de bovenlichten is gekleurd glas aangebracht. De vensters en openslaande deuren op de begane grond van de risaliet zijn voorzien van bakstenen strekken met hardstenen hoekblokken en een geprofileerde hardstenen lijst.
De drie assen brede zijgevel verspringt naar achteren toe; in het middendeel is een zij-ingang met daarboven een hoog houten kruisvenster met glas-in-lood. Tegen het achterste deel bevindt zich een hoge uitgemetselde schoorsteen. Aan de bovenzijde van de gevel is vakwerk aangebracht.
Waardering
Villa van architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van villa-architectuur in overgangsarchitectuur met kenmerken van de 'Stick-style'; hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik zijn gaaf bewaard. Ensemblewaarde ontleent het pand aan het feit dat het samen met Van Lennepweg 38 een architectonische eenheid vormt.