Van Soutelandelaan 141

villa Hartog

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Loghem, J.B. van
  • Monument nr.
    452726
  • Bouwstijl
    Nieuwe Zakelijkheid
  • Wijk
    Benoordenhout
  • Bouwjaar
    1937
Registerblad 

Inleiding.
Vrijstaande witte villa, omgeven door een tuin, met uitgebouwde garage, gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid in 1937-1938 naar ontwerp van J.B. van Loghem voor J.J. Hartog, directeur van de Haagse fabriek voor kantoormaterialen N.V. Esveha.

Omschrijving.
Villa, bestaande uit drie bouwlagen met plat dak, op ongeveer vierkante plattegrond. De zuid-oostelijke hoekpartij is over twee bouwlagen afgerond zodat een dakterras ontstaat, aan twee zijden omgeven door de terugspringende, L-vormige bovenste verdieping. Aan de zijde van de Van Soutelandelaan manifesteert de villa zich als een hoog, vierkant bouwblok met vensters van verschillende afmetingen en vorm, schijnbaar willekeurig in de gevelvlakken aangebracht. Aan de tuinzijde zijn de vensters breed. Aan de zuidgevel is tegen de grote woonkamer een serre met balkon aangebouwd; op de noord-oosthoek is een laag bouwblok met bijkeuken en - later vergrote - garage aangebouwd.

De villa is gebouwd in gewapend beton met witgestucte gevels op een zwarte plint van donker gevoegde, gekamde mangaansteen. De ramen zijn volgens het ontwerp in aluminium uitgevoerd. De ingang in de voorgevel bezit een luifel. In de noordgevel is een rond venster dat het trappehuis verlicht.

Het interieur wordt op de beganegrond voor 3/4 in beslag genomen door de grote woon-eetkamer met een breed venster in de gebogen wand op de zuid-oosthoek. Aan de noordzijde bevinden zich entreehal, trap en keuken. Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers en op de terugliggende tweede verdieping twee slaapkamers, die in een L-vorm het grote dakterras omgeven.
De tuin wordt omsloten door een ijzeren hek met gemetselde hekposten bij de inritten.

Waardering.
De villa is vanwege de algehele architectonische en technische vormgeving, zowel wat het exterieur als wat het interieur betreft, een gaaf en representatief voorbeeld van de Nederlandse bijdrage aan het Nieuwe Bouwen in de periode l920-l940. Als zodanig is zij van algemeen belang wegens de betekenis voor de ontwikkeling van de moderne architectuur. Essentieel voor dit werk uit de laatste periode van Van Loghem is de functionele ordening van de vertrekken in een diagonale as, waarbij het voornaamste vertrek, de woon-eetkamer, door middel van een gebogen wand met veel glas op de tuin en de zon is gericht.
 

meer weten 
Over de villa die architect J.B. van Loghem in 1937 ontwierp voor J.J. Hartog werd in het tijdschrift 'De 8 en Opbouw' (1939) opgemerkt dat 'wij de Haagse overheid dankbaar moeten zijn, dat zij deze architectuur-uiting heeft weten te waarderen en dat wij wel gemeenten kennen waar op grond van de "Welstandsbepaling" een spaak in het wiel zou zijn gestoken'. Men doelde op de functionalistische stijl van de villa, een stijl die in veel andere gemeenten werd afgekeurd omdat deze niet binnen de bestaande en ook toekomstige architectuur van een buurt zou passen. De in gewapend beton gebouwde villa behoort tot de laatste werken van de architect, die als de voornaamste theoreticus van de Nieuwe Zakelijkheid gold. Zijn ideeën heeft hij bij dit ontwerp in praktijk kunnen brengen. Het witgepleisterde huis is opgebouwd uit een kubus met een grote gebogen muur van twee lagen hoog aan de zuidzijde. Hier bevinden zich de woon- eetkamer en op de verdieping de studeerkamer die beide veel licht ontvangen via de brede stroken glasvensters gesteund door stalen kolommen. Daarboven bevindt zich een groot dakterras.
Opname is gemaakt in de loop van 2007/ 2008 voor de VOM-reeks