Vos in Tuinstraat 8

Vrind jr, W. de

Omvang bescherming: geheel.

Winkel uit 1927-1928 in historiserende stijl van architect/bouwkundig ingenieur W. de Vrind jr. op de hoek van Maliestraat en Vos in Tuinstraat.

In 1926 verzocht de heer L. Jagenau de gemeente Den Haag op het plein in de hoek van de Maliestraat en Vos in Tuinstraat een winkel te mogen bouwen. Het betrof openbaar gebied dus grond van de gemeente. De gemeente gaf hiervoor in 1928 toestemming.

De eenlaagse winkel, in feite niet meer dan een forse winkelpui, is gebouwd naar een historiserend ontwerp van W. de Vrind jr. De houten pui op stenen borstwering heeft drie zijden met in het brede middendeel de entree. Bijzonder is de voor die tijd zeker nostalgisch ogende stijl. Wellicht een bewuste keuze van de opdrachtgever die in de winkel antiek en schilderijen uitstalde. De oorspronkelijke deuren en rijke versiering in het bovenlicht zijn niet bewaard gebleven. De huidige invulling is hiervan wel een goede benadering.

Winkel van architectuurhistorische waarde als goed en laat voorbeeld van in historiserende stijl opgetrokken winkelarchitectuur. Tevens van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging in de hoek van de Vos in Tuinstraat en de Maliestraat.