Zeestraat 44

Zodaer, A.Th.
Registerblad

Pand gebouwd in 1769 door de meester-timmerman A.Th. Zodaer ter breedte van twee vensterassen, bestaande uit parterre en twee verdiepingen met door pannen gedekt schilddak waarvan de nok loodrecht op de straat is gericht. De door een houten hoofdgestel bekroonde gevel heeft een uiterlijk, dat bepaald wordt door een verbouwing in het derde kwart van de 19de eeuw. De vensters bezitten geprofileerde, houten omlijstingen; het fries van het hoofdgestel is versierd met panelen en de kroonlijst wordt gedragen door drie rijk gedecoreerde consoles met maskers, blad- en vruchtenmotieven. De plint is met hardsteen bekleed; de gevel bezit een gegroefde bepleistering die natuursteen suggereert. In 1978 is de 19de eeuwse winkelpui vervangen door een woonhuispui in 19de eeuwse trant. De pui heeft een deur met panelen en bovenlicht en vensters met achtruitsschuiframen. De vensters van de eerste verdieping zijn "french windows" met acht ruiten en bezitten balkons met gietijzeren hekjes, ondersteund door consoles met maskers en bladmotieven. De vensters van de tweede verdieping bezitten dezelfde soort raamhekjes. Het pand maakt deel uit van de historische bebouwing die buiten de singelgracht voor 1800 langs de Zeestraat tot stand kwam.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische en stedebouwkundig-historische waarde. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan het feit dat het een onderdeel is van een harmonische reeks achttiende-eeuwse huizen aan het begin van de Zeestraat.