Zeestraat 65b

Panorama Mesdag

Registerblad

"Panorama Mesdag. Rond gebouw met panorama van Scheveningen, geschilderd op doek in 1881 door M.W. Mesdag, S. Mesdag-van Houten, G.H. Breitner en Th. de Bock".

meer weten
In 1881 gebouwd complex bestaande uit een veertienhoekige rotonde ter expositie van het panoramadoek en een ingangspartij in eclectische neorenaissancestijl aan de Zeestraat. Deze beide onderdelen werden oorspronkelijk door een lange gang verbonden. In 1910-1911 liet H.W. Mesdag in plaats van de gang een zalengalerij bouwen. De ingangspartij telt twee bouwlagen met kap. Het rotondegebouw van baksteen is gecementeerd en wordt afgesloten door een tentdak. In het panoramagebouw bevindt zich het panoramaschilderij, voorstellende een gezicht op Scheveningen, in 1881 vervaardigd door H.W. Mesdag, Sientje Mesdag-Van Houten, T. de Bock, B.J. Blommers en G.H. Breitner.
Panorama mesdag
dak koepel