Architectuurgids Wederopbouw Den Haag

Op dinsdag 26 november is door Rabin Baldewsingh, wethouder monumentenzorg het eerste exemplaar van de Architectuurgids Wederopbouw Den Haag (1940-1965) aangeboden aan de voorzitter van de Vrienden Van Den Haag.
 
In deze gids worden 100 gebouwen uit de periode 1940-1965 belicht. De geselecteerde gebouwen vormen een representatieve doorsnede van de naoorlogse architectuur van Den Haag.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wederopbouwperiode was een tijd van optimisme en groei, van geloof en vertrouwen in de vooruitgang. Gemeentelijke diensten, woningbouwverenigingen, particuliere bouwondernemingen en architecten werkten samen aan het herstel van verwoeste gebieden, het oplossen van de  woningnood en de uitbreiding van de stad. Nieuwe inzichten op het gebied van architectuur en stedenbouw werden in de praktijk gebracht in combinatie met moderne technieken en bouwmaterialen. Dat is gezien de krappe budgetten en de urgentie van de opgave een bijzondere prestatie te noemen.

De wederopbouw was van grote betekenis voor de ruimtelijke ontwikkeling van de stad. Het was een tijd van optimisme en groei, van geloof in de toekomst en vooruitgang. Het moderne Den Haag kreeg in de wederopbouwperiode haar gezicht.  Voor veel Hagenaars vormt  deze periode de dagelijkse leefomgeving . Een kwart van de bevolking woont in de grote uitbreidingswijken of in herbouwde gebieden die in de naoorlogse jaren zijn gerealiseerd.

De 100 objecten vertellen het verhaal over de modernisering van de stad. Vele woongebouwen, villa’s, scholen, fabrieken, kantoorgebouwen en kerken passeren de revue. In deze gids wordt ook gewezen op kenmerkende naoorlogse details, interieurs, materiaalgebruik en monumentale kunst.

De gids komt uit in de VOM-reeks. Monumentenzorg Den Haag verzorgt al meer dan 20 jaar producties in deze monumentenreeks. De kennis over het gebouwde cultuurhistorisch erfgoed, wordt door middel van deze reeks voor een breed publiek toegankelijk gemaakt.

 

Architectuurgids Wederopbouw Den Haag 1940-1965
Uitgeverij De Nieuwe Haagsche
ISBN/EAN:   978-94-91168-58
prijs €22,95