Monumentenprijs Den Haag 2013

Schildje Monumentenprijs Den Haag 2013

Sinds 2012 zet de gemeente Den Haag bijzondere restauraties van monumenten in de schijnwerpers door een prijs uit te reiken voor de meest geslaagde restauratie. De winnaar van de  'Monumentenprijs Den Haag' wordt in september bekend gemaakt. Het is een publieksprijs, mensen kunnen stemmen en wie de meeste stemmen krijgt, wint. Het stemmen kan digitaal gebeuren (via het stembiljet onderaan deze pagina) of u kunt de naam van uw favoriete restauratie een briefkaart schrijven en sturen naar: DSO Afdeling Monumentenzorg en Welstand , Antwoordnummer 1790,  2501 VC Den Haag. In september reikt wethouder Rabin Baldewsingh de prijs uit.

Er zijn drie bijzondere restauraties genomineerd:

Restauratie en vernieuwing van de oude HBS, Bleijenburg 38:

Dit gebouw is van de voormalige “Eerste Gemeentelijke Hoogere Burger School met vijfjarige cursus” in Den Haag uit 1874 waar onder andere Louis Couperus op school zat. De fraaie natuurstenen platen die aan de baksteen muur bevestigd waren, moesten allemaal verwijderd. Voor een groot deel zijn ze vervangen en opnieuw aangebracht. Dit was noodzakelijk omdat de ijzeren pennen waarmee ze vastzaten (‘doken’) wegroestten. Klik hier voor meer informatie.

Restauratie van het Oude Mannenhuis, Oude Molstraat 23 t/m 27:

Het Oude Mannenhuis werd in 1772 gebouwd en biedt nu tijdelijk huisvesting aan, onder andere, studenten van International Institute of Social Studies (ISS). Tot 1980 was het nog “het Oude Mannenhuis” maar sindsdien is het complex stukje bij beetje zorgvuldig gerestaureerd waarbij veel verkeerde ingrepen uit het recent verleden zijn teruggedraaid. Klik hier voor meer informatie.

Restauratie en verbouwing van de Rode Olifant, Zuid Hollandlaan 7:

Het interieur van het kantoor heeft een metamorfose ondergaan waarbij veel verborgen details weer zichtbaar zijn gemaakt en zijn gerestaureerd. Er heerst een dynamische sfeer die uitstekend past bij onze tijd. Fraaie natuursteen vloeren, een grote wandschildering en glas-in-loodramen laten goed de rijkdom zien van de toenmalige eigenaar, The American Petroleum Company (sinds 1947 Esso).  Klik hier voor meer informatie.

 

Kijk hier voor een fotoserie van de genomineerden.

 

DIGITAAL STEMBILJET