Muurreclames in Duinoord gerestaureerd en beschermd

Historische muurreclame op de zijgevel van Tasmanstraat 145-147

In samenwerking met de Stichting Haags Industrieel Erfgoed worden cultuurhistorisch waardevolle schilderingen opgespoord en gerestaureerd. De gemeente draagt met een financiële bijdrage bij aan de restauraties. Om ook voor de toekomst deze reclame-uitingen van vroeger te behouden worden zij geregistreerd als gemeentelijk monument.

De muurreclame aan de Hollanderstraat is van de firma Gäbler die tot 1938 was gevestigd in dit pand. De firmant, O.F.R. Gäbler, handelde in producten voor "electriciteit op elk gebied", voor "sanitair" en "radio", zoals de muurreclame vermeldt. De heer Gäbler heeft maar betrekkelijk kort, een vijftal jaren, hier een winkel gedreven. Hij emigreerde in 1938 naar Zuid Afrika.

Uniek voor Den Haag is het groot aantal muurreclames die zijn aangebracht op de vrijstaande zijgevel in de Tasmanstraat. De eerste eigenaar van het pand, L.K.C. de Haas, uitgever en drukker, verhuurde zijn vrijstaande zijmuur aan bedrijven. Tegenover deze muur was een halte van de stoomtram die tot circa 1915 van station Hollands Spoor naar het Vredespaleis liep. Er was dus veel wachtend publiek, wat het zeer aantrekkelijk maakte om hier een muurvlakte te huren voor reclamedoeleinde. De huurders betaalden daarvoor per vierkante meter per jaar een bepaald tarief aan de eigenaar. Werd er niet meer betaald, dan ging er weer een nieuwe reclame overheen. Zo ontstond in de loop van een aantal decennia een laag van in totaal 22 muurreclames. Zeven hiervan zijn gerestaureerd en weer goed zichtbaar.