Onthulling Wederopbouw kunstwerk Den Haag Zuidwest

Kunstwerk van Jacques van Rhijn, in een nieuwe context gezet door Toby Paterson

Na de oorlog werd overal in Nederland druk gebouwd. (In Den Haag gingen 8.000 woningen verloren). Om ook armlastige kunstenaars mee te laten profiteren van deze wederopbouw werden veel gebouwen ‘versierd’ met kunstwerken.  Van de bouwsom werd dan 1,5% besteedt aan  deze kunst. De R.K. Woningbouwvereniging ‘Verbeteren Zij Ons Streven’ (VZOS) plaatste zo in 1955 fraaie reliëfs tegen de gevel van haar flatgebouwen aan de Loevesteinlaan. De grote reliëfs zijn gemaakt door de kunstenaar Jacques van Rhijn.

Toen de hele naoorlogse bouwkunst in de belangstelling kwam, liet de afdeling Monumentenzorg een uitgebreide inventarisatie maken van deze ‘monumentale wandkunst’. Dit resulteerde in het VOM-boek Goede sier gemaakt van Wijnand Galema. Ook werd er subsidie beschikbaar gesteld voor het behoud van deze kunst. Het zijn mooie kunstwerken maar behoud is ook nodig als herinnering aan de geschiedenis van de buurt voor haar bewoners.

Haag Wonen heeft gebruik gemaakt van deze subsidieregeling. In eerste instantie wilde men de reliëfs in de nieuwbouw herplaatsen, maar vanwege de crisis ging deze bouw niet door. Vervolgens liet Haag Wonen de fraaie reliëfs in een nieuw kunstwerk opnemen, op aanraden van STROOM gemaakt door de Schotse kunstenaar Toby Paterson. Hierdoor blijven de elementen behouden voor de stad en haar inwoners. Het nieuwe kunstwerk, 'Resetting',  staat in in het Zuiderpark, op de hoek van Loevesteinlaan/Melis Stokelaan.

Met dank aan:

Haag Wonen

STROOM

Dienst OCW