Open Monumentendag Den Haag

Macht & Pracht

Het weekend van 14 en 15 september is het weer Open Monumentendag. Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Het is één van de grootste culturele evenementen van Nederland. De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days. In den Haag openen zo'n 80 monumenten hun deuren voor het publiek.

Het thema van deze editie van de Open Monumentendag is Macht & Pracht. Door de eeuwen heen hebben invloedrijke personen en instellingen veel monumentale gebouwen voortgebracht om hun macht tentoon te spreiden. In het weekend van 14 en 15 september is ook in Den Haag  een groot aantal monumenten van Macht & Pracht te bezichtigen. Zo zijn dit jaar o.a. het voormalig Ministerie van Koloniën, de Rekenkamer, Paviljoen de Witte en de Raad van State geopend.

De afdeling Monumentenzorg en Welstand staat op zaterdag 14 september met een informatiestand op het Binnenhof. De brochure Open Monumentendag 2013 is hier te verkrijgen. Ook kunt u hier de tickets reserveren voor de verschillende activiteiten.

Macht & Pracht past uitstekend bij de viering van '200 jaar Koninkrijk'. Officieel start deze viering in november 2013. Het is een 2-jarig feest met zeer veel uiteenlopende evenementen. Op het Binnenhof staat ook het 'Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk' met een informatiestand.

Binnenkort vindt u de brochure met het programma en de opengestelde monumenten o.a. in de bibliotheek en bij de VVV. U kunt de brochure ook aanvragen via monumentenzorg@denhaag.nl of hier downloaden:

Brochure (nederlands)

Brochure (english)