Atrium Den Haag: Sporen van Smaragd

Overzichtsfoto van de Atriumtentoonstelling Den Haag

Van maandag 26 mei tot en met zaterdag 14 juni 2014 is in het Atrium Den Haag de tentoonstelling Sporen van Smaragd te zien.

Het project Sporen van Smaragd van de Gemeente Den Haag brengt het Haags-Indische erfgoed uit de periode 1853-1945 in kaart. Vorig jaar was op de Tong Tong Fair een spectaculaire tentoonstelling te zien met de resultaten van dit onderzoek Sporen van Smaragd. Het resultaat is gebundeld in de publicatie Sporen van Smaragd, Indisch erfgoed in Den Haag, 1853-1945. In aangepaste vorm is deze tentoonstelling dit jaar te zien in het Atrium van het Stadhuis van de Gemeente Den Haag.

In Den Haag vestigden zich veel mensen en bedrijven uit voormalig Nederlands-Indië. Heimwee en herinneringen aan de Archipel werden vastgelegd in vaste vorm: in de gevels van woonhuizen en bedrijfspanden. Daarnaast lieten kunstenaars zich inspireren door de Indische natuur en de inheemse bouwkunst. Zij vertaalden die oosterse inspiratie onder meer in prachtig glas-in-lood, houtsnijwerk en mozaïek. Zo namen de oud-Indië-gangers ‘stukjes’ van hun geliefde Indië mee naar Holland. In het Atrium kunt u met anderen delen wat u zou willen meenemen als u uit Den Haag zou vertrekken.

Naast de Sporen van Smaragd is er ook een tentoonstelling over Batiks en een over Wajangpoppen.

Openingstijden Atrium Den Haag, Spui 70

Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 7.00 - 19.00 uur
Donderdag: 7.00 - 21.30 uur
Zaterdag: 9.30 - 17.00 uur
Zondag en feestdagen: gesloten