Bleek van Begeerte, het dertigjarige jubileumnummer in de VOM-reeks is vanaf 14 november te koop.

Op vrijdag 14 november is door wethouder Joris Wijsmuller in de Haagse Bonneterie het eerste exemplaar van “Bleek van Begeerte - Winkelarchitectuur in Den Haag” aangeboden aan Ad Dekkers, directeur van de Stichting Bureau Binnenstad. Dit boek, geschreven door kunsthistorica Botine Koopmans, is het dertigjarige jubileumnummer in de VOM-reeks van de gemeente Den Haag en heeft de geschiedenis van het winkelen als onderwerp.
 
Den Haag is van oudsher een winkelstad bij uitstek, met haar prachtige warenhuizen en imposante modemagazijnen waar rond 1900 de beau monde van geheel Nederland kwam flaneren en haar inkopen deed. Deze bijzondere positie heeft de stad tot op de dag van vandaag behouden. Het winkelen is niet meer een exclusieve aangelegenheid voor de rijke stand; het is nu de belangrijkste vrijetijdsbesteding van alle Nederlanders. De stad ontwikkelde zich vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw tot een voor die tijd mondaine metropool waar hoffunctionarissen, hoge ambtenaren en vaak puissant rijke repatrianten uit Nederlands-Indië de clientèle vormde voor de modewinkels en warenhuizen. Die rijkdom werd ook vertaald in de architectuur. Monumentale winkelhuizen gaven de ambiance die tot aankopen moesten verleiden. Maar ook menig kleinere winkel moderniseerde haar winkelpui en etalage om de klanten naar binnen te lokken. Boeiend wordt verteld over deze geschiedenis: vanaf het inkopen doen op de markt tot aan het shoppen in de moderne winkelcentra. Een breed spectrum van bewaard gebleven winkelarchitectuur wordt ons door de auteur voorgeschoteld.
 
Monumentenzorg in Den Haag verzorgt nu precies dertig jaar producties in deze monumentenreeks. De kennis over het gebouwde cultuurhistorisch erfgoed, wordt door middel van deze reeks voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. In het atrium van het stadhuis aan het Spui is tot 21 januari 2015 een tentoonstelling aan dit onderwerp gewijd.
 
 
Bleek van Begeerte
Het rijk geïllustreerde boek van 240 pagina’s is een uitgave van de gemeente Den Haag in samenwerking met Stokerkade Cultuurhistorische Uitgeverij en is te koop voor € 24,50 bij de boekhandel.