Film Sporen van Smaragd

In het kader van de Dag van de Architectuur, draait deze en volgende week ​​de documentaire Sporen van Smaragd van filmmaker Ida Does in het Haagse Film Huis. Schrijfster Yvonne Keuls op zoek gaat naar zichtbare en minder zichtbare sporen van de koloniale band tussen Den Haag en het voormalig Nederlands- Indië.

De tocht voert langs veel onbekende plekken die dankzij de herinneringen en verhalen van de schrijfster nieuwe betekenis krijgen. Maar ook bekende gebouwen uit het Haagse stadslandschap krijgen hierdoor een nieuw historisch verband.

De film bevat unieke beelden van het bezoek dat Yvonne Keuls bracht aan ‘De Indische Zaal’ in Paleis Noordeinde. Deze Zaal was een collectief geschenk van Nederlands-Indië aan Koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar huwelijk (1901) en bevat schitterende houtbewerkingen en gouden en zilveren geschenken. Daarnaast bezoekt Yvonne Keuls onder meer Hotel des Indes, het oudste Indische restaurant van Den Haag Tampat Senang, Sociëteit De Witte en de ‘Regentenkamer’ in het voormalig Ministerie van Koloniën. Haagse gevels en portieken komen op een geheel nieuwe wijze in de belangstelling, met de historische informatie en verhalen van Yvonne Keuls, die meer dan 15 locaties bezocht voor deze film. Intrigerende filmbeelden uit de jaren 30 van de vorige eeuw tonen een uniek inkijkje in het alledaagse leven in de voormalige kolonie. De film Sporen van Smaragd’ is een visuele ontdekkingstocht langs de historische band tussen Den Haag en het voormalig Nederlands-Indië. “Vaak een verhaal van pracht en praal, maar ook van ontworteling en heimwee van de zeebaboe” Aldus Yvonne Keuls.

Achtergrond van Sporen van Smaragd
Omdat deze Indische kenmerken bij verbouwing, sloop en stadsvernieuwing verloren kunnen gaan, startte de afdeling Monumentenzorg en Welstand van de Gemeente Den Haag het project Sporen van Smaragd. Gebouwd Nederlands-Indisch erfgoed in de Hofstad uit de periode 1853-1945 is nu in kaart gebracht en in 2013 in boekvorm uitgebracht als ‘Sporen van Smaragd. Indisch erfgoed in Den Haag, 1853-1945’. De documentaire van Ida Does is gebaseerd op deze publicatie.
 

De film draait op donderdag 19, vrijdag 20, en zaterdag 21 juni om 15.45 uur en op 22, 23 en dinsdag 24 juni om 11:00 uur.

 

 

 

Kijk voor een overzicht van het programma van de Dag van de Architectuur op www.dvda-denhaag.nl