Haagse VOM-reeks viert haar dertigste verjaardag

De 'VOM-reeks' met publicaties over het Haagse cultureel erfgoed bestaat deze maand 30 jaar. Bekijk de tentoonstelling in het Atrium.

In 1984 kwam het eerste deeltje uit. In al die jaren is de reeks uitgegroeid tot een respectabel aantal. De eerste deeltjes waren nog beperkt van omvang en alleen met zwart-wit illustraties. Latere deeltjes werden luxueuzer en breder van onderwerp. De recente publicatie 'Bleek van Begeerte - Winkelarchitectuur in Den Haag' is het 72e deel in deze monumentale reeks.

Verkeer, Openbare Werken en Monumenten

De reeks is een gemeentelijke uitgave en wordt al vanaf het begin verzorgd door de afdeling Monumentenzorg. Tot 1999 kwamen ook de publicaties van de afdeling Archeologie in deze reeks uit. Voor velen is niet meer bekend waar nu de naamgeving van de reeks vandaan komt. Het was ooit een praktisch bedachte naam die voortkwam uit de ambtelijke organisatiestructuur van de laat jaren 70 van de vorige eeuw. De afdeling Monumentenzorg was destijds onderdeel van de secretarie Verkeer, Openbare Werken en Monumenten, kortweg de secretarie VOM. De secretarie bestaat niet meer maar een einde aan de VOM-reeks is nog lang niet in zicht.

Tentoonstelling in stadhuis

Als ode aan deze 30 jarige traditie zijn, op jaar gerangschikt, alle omslagen van de in de VOM-reeks uitgebrachte publicaties in het atrium van het stadhuis aan het Spui bij elkaar gebracht. Het geeft een mooi overzicht van de grote variatie aan onderwerpen die in al die jaren over het Haagse cultureel erfgoed zijn verschenen. Ook leuk om te zien is hoe de vormgeving in de loop der jaren verandert en zich aanpast aan de gangbare trends. U kunt deze kleine tentoonstelling is tot 21 januari 2015 bezichtigen.