Tuinzaal Gemeentemuseum bekroond met Haagse Monumentenprijs

De Tuinzaal van het Gemeentemuseum heeft  de Haagse Monumentenprijs 2014 gewonnen.

Met de 700 m2 extra Gemeentemuseum kreeg het museumgebouw een ‘nieuw hart’. De Nederlandse architecten Braaksma & Roos en Octatube toverden de binnentuin van het prachtige art deco gebouw om tot een Tuinzaal. Topontwerper Richard Hutten tekende voor het interieurontwerp. Het museum werd voor ruim vier miljoen euro verbouwd, waarvan het museum zelf 1,6 miljoen investeerde. Het resterende bedrag is afkomstig uit bijdragen van Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuurfonds, de Gemeente Den Haag en de vriendenvereniging.

Meer bezoekers, meer publieksactiviteiten
“De Nederlandse museumwereld beleeft een Renaissance,” aldus directeur van het Gemeentemuseum Benno Tempel. Bezoekersaantallen stijgen, de Museumjaarkaart is een enorm succes en concerten, voorstellingen en zakelijke evenementen weten hun weg vaker naar het museum te vinden. Veel Nederlandse musea zijn daarom de afgelopen tijd verbouwd of uitgebreid. Ook het Gemeentemuseum groeide uit zijn monumentale jasje. Tempel: “Het publiek wil niet alleen vaker komen, maar ook langer blijven. Wij organiseren bijvoorbeeld elk jaar een grote modetentoonstelling en dan verwachten de bezoekers een modeshow.

Richard Hutten ontwerpt grand café, loungeruimte en winkel
Overdag is de Tuinzaal - met zijn prachtige lichtinval en zicht op de indrukwekkende bakstenen gevels - een Grand Café, loungeruimte en winkel. Richard Hutten ontwierp het interieur en liet zich inspireren door het informele karakter van de parken in Parijs. In navolging van Berlage ziet Hutten de Tuinzaal als een totaalontwerp: "Ondanks de zeer verschillende meubels zorgen terugkerende afgeronde vlakken en strepen voor één iconisch en gelaagd ontwerp. Maar wel een met respect voor Berlage.” Hij maakte onder andere de ‘Gemeentemuseum stoel’ en een tiental banken in zijn signature Layers-stijl. Berlage liet destijds speciaal voor dit gebouw de Berlage baksteen bakken. Een gele baksteen van elf centimeter, de standaard maateenheid in het hele gebouw, die ook Hutten weer toepaste in zijn ontwerp.