Den Haag Stad in oorlog - Stad in vrede

Ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding is het boek ‘Den Haag – stad in oorlog – stad in vrede ‘ verschenen. In het boek staan foto’s uit de Tweede Wereldoorlog naast foto’s van ‘nu’. Het eerste exemplaar is op 8 april 2015 aangeboden aan burgemeester Jozias van Aartsen.

 

Het boek is geschreven door Henk Ambachtsheer, hoofd Monumentenzorg & Welstand, en Corien Glaudemans, wetenschappelijk medewerker van het Haags Gemeentearchief. Zij maakten uit de grote collectie foto’s van het Haags Gemeentearchief een selectie van 150 foto’s die de geschiedenis van Den Haag in de Tweede Wereldoorlog illustreren. Aan de hand van de foto’s vertellen zij uitgebreid over de geschiedenis van Den Haag in de Tweede Wereldoorlog in 9 thema’s:

  1. de bezetting in de meidagen van 1940
  2. het dagelijks leven in de stad
  3. de zichtbare aanwezigheid van de Duitse bezetter in Den Haag
  4. de sloop en de verwoesting van de stad door bombardementen
  5. de aanleg van de Atlantikwall
  6. de onderdrukking van de Haagse bevolking
  7. de schaarste en de honger
  8. de bevrijding

Foto's uit de oorlog naast foto's van nu

In het boek is iedere oorlogsfoto in zwart-wit geplaatst naast een kleurenfoto die in 2014 of 2015 op dezelfde plaats is gemaakt. Door deze manier van presenteren lijkt de Tweede Wereldoorlog soms heel dichtbij. Dick Valentijn, senior adviseur Monumentenzorg, maakte de hedendaagse foto’s.

Tentoonstelling

Bij het boek hoort ook een tentoonstelling. De tentoonstelling ‘Den Haag – stad in vrede – stad in oorlog’ is van 8 april tot 24 mei 2015 te zien in de verlichte panelen in het Atrium van het stadhuis aan het Spui.

Waar is het boek te koop

Het boek is voor €18,95 te koop in de boekhandel en op de studiezaal van het Haags Gemeentearchief in het stadhuis van Den Haag.