Historisch Informatiepunt (HIP) in de Centrale Bibliotheek aan het Spui
Sinds maart is het Historische Informatiepunt (HIP) in de Centrale bibliotheek aan het Spui geopend: het zogenaamde Mega HIP.
Wat is nu toch precies zo'n HIP? Allereerst is het een samenwerkingsproject in optima forma waar veel partijen aan meewerken: Het Haags gemeentearchief en de Bibliotheek Den Haag samen met het Haags Historisch Museum en de afdelingen Archeologie en Monumentenzorg van de gemeente Den Haag. Ook wordt er samengewerkt met de verschillende historische verenigingen die Den Haag rijk is.
Het HIP is een plek waar het publiek informatie over historisch Den Haag kan vinden. Op een laagdrempelige manier kunnen wijkbewoners meer te weten komen over het erfgoed van de stad en van hun eigen wijk in het bijzonder. Zo zijn er niet alleen een speciale boekencollectie over Den Haag, maar ook interactieve beeldschermen waarop bijvoorbeeld oude straatfoto's op te roepen zijn, of informatie over het verleden of bijvoorbeeld de architectuur, de schilders of het vervoer in de wijk. Je hebt er toegang tot meer dan 200.000 foto's en je kunt er de Haagsche Courant van 1940 t/m 1966 inzien. Je kunt er zoeken naar de geschiedenis van Den Haag in monumenten, in archieven en nog veel meer.
In 2011 is het eerste Historische Informatiepunt in Den Haag gerealiseerd in de bibliotheek in Ypenburg. Er zijn inmiddels vijf HIP's in de bibliotheken in Ypenburg, Haagse Hout, de Schilderswijk, Escamp en in de Centrale bibliotheek aan het Spui.
Leuk is dat de HIP's per wijk verschillend zijn. De inhoud hangt af van het verleden en de bijzonderheden van het stadsdeel en de wijk waarin het HIP staat. Het HIP in de Schilderswijk is bijvoorbeeld speciaal gericht op de jeugd: kinderen kunnen spelen met historische poppenhuis-woonkamertjes of schilderijen van schilders uit de Schilderswijk in elkaar puzzelen met blokken. Ook worden er regelmatig activiteiten met een historische insteek georganiseerd.
In alle HIP's zijn digitale technieken, samengebracht met ouderwetse creativiteit, en kunnen de bezoekers op een bijzondere wijze kennismaken met ons verleden. Vondsten van vijfduizend jaar oud, kaarten van vierhonderd jaar, foto's en films van zestig jaar, gecombineerd met beelden van 2011 over dat verleden ‑ het kan allemaal, tegenwoordig. En het geeft weer heel andere kleuren aan die grijze tijd die achter ons ligt. Het Mega HIP in de Centrale bibliotheek heeft als specialiteit extra veel ruimte voor onderzoekers, een speciale kinderhoek en de Haagse tijdlijn is er op een bijzondere manier in verwerkt.
Later dit jaar openen er ook Historische Informatiepunten in de bibliotheken in Loosduinen en Segbroek. In 2017 zijn de bibliotheken in Scheveningen en Laakkwartier aan de beurt.
Meer informatie over de HIP's en de activiteiten is te vinden op de website www.historischdenhaag.nl