Verrassing aan de Boekhorststraat
Op 14 maart is na bijna zestig jaar de oorspronkelijke gevel van de Thalia bioscoop aan de Boekhorststraat in het zicht gekomen.
In opdracht van de Wijkontwikkelingsmaatschappij Stationsbuurt Oude Centrum (WOM) is door de afdeling Monumentenzorg & Welstand begin dit jaar een bouwhistorisch onderzoek naar de voormalige Broekenhuispanden verricht. In overleg met de WOM is besloten om vooruitlopend op de herontwikkeling de vliesgevel uit 1957 te verwijderen om zo een beter beeld te krijgen van de achterliggende bioscoopgevel.
Aan de Boekhorststraat stonden vroeger meerdere bioscopen. Hiervan staat er nog maar een overeind: Boekhorststraat 47. Deze zat echter verstopt achter een vliesgevel uit 1957. De Cinema Americain, later Thalia, is gebouwd in 1911-1912 naar ontwerp van M. Kuijper Czn (1881-1948). De bioscoopzaal kwam op de plaats van het voormalige Reiniershofje dat gelegen was achter de Broekenhuispanden. De voorgevel aan de Boekhorststraat is rijk versierd met natuursteen. Mogelijk is de vader van de architect, die beeldhouwer was, verantwoordelijk voor het beeldhouwwerk. Het gebeeldhouwde vrouwenhoofd boven de ingang en de guirlande en cartouches in de top zijn nog steeds aanwezig. Wie goed kijkt leest nog de naam van de bioscoop in de gevel.
De bioscoop sloot in 1972 en na een brand in 1980 werd de voormalige bioscoopzaal gesloopt. Dit terrein is tegenwoordig ingericht als buurttuin. Daarna is het voorhuis samengevoegd met het Broekenhuis dat tot 2011 gehuisvest was in Boekhorststraat 49-51. Het pand wordt herbestemd tot kinderparadijs: de Boomhuttenclub.