Citadel van Antwerpen in oude glorie hersteld

onthulling van de Citadel van Antwerpen

Het grafmonument Citadel van Antwerpen op de Algemene Begraafplaats Kerkhoflaan in Den Haag is in originele staat hersteld. Het monument, een afgeknotte piramide rustend op kanonskogels, is een beschermd rijksmonument. Het werd 183 jaar geleden geplaatst ter nagedachtenis van kolonel Van Gumoëns, een Zwitserse militair in Nederlandse dienst.

In 1830 onderhandelde Van Gumoëns namens de Nederlandse regering met Belgische opstandelingen die zich wilden afscheiden van het Koninkrijk der Verenigde Nederlanden. Tijdens de Belgische opstand was hij gelegerd in de Citadel van Antwerpen. Franse troepen die de opstandelingen in 1832 te hulp kwamen, belegerden het fort. Bij de beschietingen raakte Van Gumoëns ernstig gewond.

Na de capitulatie overleed hij aan complicaties. Zijn lichaam werd overgebracht naar Bergen op Zoom, dat Nederlands was gebleven. Vrienden van hem richtten in Den Haag een grafmonument voor hem op, waar Van Gumoëns in 1834 werd herbegraven.

'Geschiedenis leven houden'

'Met het herstellen van dit unieke monument in originele staat houden we de geschiedenis levend', zegt wethouder Boudewijn Revis, die het monument woensdag onthulde. 'Bovendien houden we de uitstraling van deze begraafplaats daarmee in stand.'

Het gietijzeren monument is volledige ontmanteling schoongemaakt en hersteld. Het monument heeft een ware metamorfose ondergaan. Na kleurenonderzoek is gebleken dat de polychrome afwerking niet de oorspronkelijke kleurstelling was. Tijdens de restauratie is gekozen om terug te aan naar de oorspronkelijke zwarte kleur.  

Bekijk hier de restauratie.