Nieuw Rijksmonument: de Amerikaanse Ambassade

Amikaanse Ambassade aan het Lange Voorhout

Op 20 januari j.l. is de Amerikaanse Ambassade aan het Lange Voorhout aangewezen tot Rijksmonument.

Voor deze gevoelige locatie in de historische binnenstad koos de Verenigde Staten in 1956 voor de van origine Hongaarse architect Marcel Breuer. Hij had al enige ervaring met bouwen in Nederland door zijn ontwerp voor de Bijenkorf in Rotterdam. Breuer ontwerpt een gebouw dat wat betreft bouwmassa aansluit bij de omgeving, maar wat betreft architectuur juist zeer afwijkend is. Het ontwerp leidt tot een storm van protesten in de plaatselijke pers, petities van verontruste burgers die de oude stadskern liefhebben.  Als het gebouw er eenmaal staat verstomt de kritiek.

Het gebouw was in 1959 gereed. De karakteristieke gevels van het gebouw zijn met kalkstenen trapeziumvormige platen bekleed. De trapeziumvorm komt ook terug in de ramen.

Typologisch is het gebouw waardevol omdat het een exponent is van het Amerikaanse architectuurbeleid in die jaren ten aanzien van de bouw van ambassades in het buitenland waarbij bewust werd gekozen voor internationaal geori├źnteerde architecten met een modernistische achtergrond. De Amerikaanse ambassade is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van wederopbouwarchitectuur welke is te typeren als een variant op de Internationale Stijl.