Transformatie Maison de Bonneterie winnaar Haagse Monumentenprijs 2016

Koepel van het voormalige modewarenhuis Maison de Bonneterie

Het voormalige warenhuis Maison de Bonneterie is de winnaar van de Haagse Monumentenprijs 2016. Naast dit monument aan de Gravenstraat waren ook het voormalige luchthavencomplex Ypenburg en het voormalige Nederlandsche Sportpark voor de prijs genomineerd. Hagenaars konden eind 2016 hun favoriete monument kiezen. Wethouder Joris Wijsmuller (Erfgoed) maakte op 7 februari de winnaar bekend in de Koninklijke Schouwburg.

 

Sinds 2012 zet de gemeente Den Haag met de Monumentenprijs bijzondere restauraties of aanpassingen van monumenten in de schijnwerpers. Het thema van de Haagse Monumentenprijs 2016 is ‘herbestemming': het geven van een andere bestemming aan een bestaand pand om leegstand en sloop te voorkomen. Hagenaars konden eind 2016 stemmen op drie herbestemmingsprojecten:

 

* het voormalige luxe-warenhuis Maison de Bonneterie (bouwjaar 1913) aan de Gravenstraat 2. In samenwerking met Maison de Bonneterie is het pand ontwikkeld tot een grote winkel (‘flagship store’) voor de Hennes & Mauritz;

* het voormalige luchthavencomplex Ypenburg (bouwjaar 1935-1937) aan Ilsyplantsoen 1, 3 en 5. Het pand is door BOEI ontwikkeld tot een kantoorverzamelgebouw;

* het voormalige Nederlandsche Sportpark (bouwjaar 1896-1897) in de Theresiastraat 145. Oorspronkelijk gebouwd als een sportgebouw, daarna gebruikt als manege en autoshowroom. Vervolgens opnieuw in gebruik genomen als sportschool. Door Wildschut Planontwikkeling ontwikkeld tot supermarkt Hoogvliet.