Landelijke opening Open Monumentendag 2018

Op donderdag 6 september zal de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2018 in Den Haag officieel worden geopend. Deze stad van ambassades, het Internationaal Gerechtshof en de regeringszetel is bij uitstek de plek om het startsein te geven voor deze internationale editie van de Open Monumentendag met als thema In Europa. Ruim 300 gemeenten zullen dit jaar weer meedoen en hun eigen programma maken voor de zaterdag, de zondag of het gehele weekend. Het complete Open Monumentendagprogramma met duizenden unieke opengestelde monumenten is deze zomer te vinden op www.openmonumentendag.nl.

In het weekend van 8 en 9 september 2018 vindt de 32ste editie van de BankGiro Loterij Open Monumentendag plaats, een van de grootste culturele evenementen van Nederland. Met het thema In Europa ligt dit jaar het accent op alles wat ons in dit werelddeel cultureel aan elkaar bindt. Het thema sluit aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed, een initiatief van de Europese Unie. Het publiek kan op deze Open Monumentendag van alles ontdekken over de Europese dimensies van erfgoed: internationale architectuurstromingen, vergelijkbare én onderscheidende (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten, uitwisseling van kennis en wetenschap, en vanzelfsprekend de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt.

European Heritage Days

In Europa betekent een grote diversiteit aan gebouwen die tijdens de Open Monumentendag worden opengesteld voor het publiek – van stadhuizen, handelsgebouwen, landgoederen en buitenplaatsen tot  kerken, forten, scheepsbouwwerken en waterwerken, zoals poldermolens en gemalen. Europa vormt een kleurrijke lappendeken van volkeren, landen, talen en religies en is uniek in haar diversiteit. Tegelijkertijd is er ontzettend veel gemeenschappelijks in het erfgoed. De Open Monumentendag is als onderdeel van de European Heritage Days zelf een Europees evenement. Maar liefst vijftig landen nemen deel aan deze Europese Monumentendagen.