Tien met een griffel. Portretten van de mooiste Haagse scholen

Scholen zijn markante verschijningen in de stad. Toch werd pas vanaf 1800, met de invoering van de eerste onderwijswetten, serieus gekeken naar de gebouwen waar het onderwijs werd gegeven. Daarvoor nam men het niet zo nauw: toen werden ‘tot berging van de schooljeugd alleen voor elk ander doel onbruikbare gebouwen of woonhuizen gebruikt’. Er kwamen richtlijnen, want per slot van rekening moest er een geheel nieuw gebouwtype worden ontworpen. Van bescheiden lagere schooltjes tot imposante onderwijsburchten voor het voortgezet onderwijs. Al deze schoolgebouwen vertellen in steen de geschiedenis van het onderwijs die gekenmerkt wordt door een continue verandering van visies en regelgeving. Een boeiende geschiedenis, zeker in Den Haag waar opvallend veel ‘eerste scholen van Nederland staan’, zoals het eerste gymnasium en de eerste openlucht school.
 
Over dit onderwerp is een boek uitgebracht in de bekende VOM-reeks onder de titel:  Tien met een griffel. Portretten van de mooiste Haagse scholen.
 
Dit boek biedt een prachtig overzicht van de mooiste voorbeelden van schoolarchitectuur in Den Haag. Aan de hand van een beschrijving en foto’s ziet u hoe de scholen in de loop van de jaren van uiterlijk veranderen. Een rijk geornamenteerd neo-renaissance ‘sprookjeskasteel’ geeft een heel andere beleving dan een antroposofisch gebouw. Ook vertellen oud-leerlingen hoe zij hun schooltijd hebben ervaren. Bijvoorbeeld op de Luchtvaartnijverheidsschool: ‘Ook de Fokker S14 hebben we aan de praat gekregen. Binnen no time regende het klachten-telefoontjes vanwege de herrie.’
 
Tot 18 november is in het atrium van het stadhuis een tentoonstelling over Haagse scholen te bewonderen.
 
Tien met een griffel. Portretten van de mooiste Haagse scholen.
Auteur: Botine Koopmans
Fotografie: Dick Valentijn

Gebonden, 368 pp, 24 x 29.7 cm
ISBN 9789079156436
Prijs € 29,50