De geheimen van de duinen, bij Den Haag, Wassenaar en Katwijk

Tussen Den Haag en Katwijk, aan de rand van de dichtbebouwde Randstad, lijkt de natuur vrij spel te hebben. In deze uitgestrekte zone van duinen moesten mensen het vaak opnemen tegen de elementen: de zee, de wind, het zand, de droge, weinig vruchtbare grond. In deze natuur, waar u als wandelaar het vandaag misschien ook opneemt tegen wind, zand en zon, liggen allerlei sporen verborgen van hoe mensen ooit leefden en werkten.
In opdracht van de gemeenten Den Haag, Wassenaar en Katwijk, Dunea en Staatsbosbeheer is een wandelboekje samengesteld. De drie wandelroutes in het boekje leiden u langs in het landschap herkenbare sporen: wandelpaden, bunkers, oude akkers, watergangen, grenspalen, wallen en watertorens. Vaak zijn ze nog goed zichtbaar, soms moet u wat beter kijken en bij enkele ook uw verbeelding even aanspreken. De (cultuur)landschappen waar u doorheen komt zijn stuk voor stuk bijzonder. U vindt ze vrijwel nergens anders in Nederland, noch in Europa.
Welkom dus in de duinen tussen Den Haag, Wassenaar en Katwijk! Loop via de wandelroutes even op met de mensen die hier leefden en werkten, lang voordat u aan deze wandeling begon: zo’n 60 jaar geleden of zelfs al meer dan 500 jaar terug. Wat bracht ze naar de duinen en vonden ze er?

Download hier het wandelboekje!

Bekijk ook het item bij Binnenste Buiten:

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/fragmenten/hollandse-duinen-atlantikwall-noordwijk