Nooit Gebouwd Den Haag

Donderdag 14 november is het boek in de VOM-reeks Nooit Gebouwd Den Haag gepresenteerd.

Het negentiende-eeuwse Paleis der Staten-Generaal op het Binnenhof, het Olympisch Stadion in Scheveningen, de Bijlmer-flats in de Schilderswijk, de ‘wereldhoofdstad’ in de duinen, het gotische paleis van koning Willem II op Zorgvliet, de snelweg dwars door de negentiende-eeuwse wijken rond het centrum.

Dat klinkt als Den Haag, maar is het niet. Het zijn stuk voor stuk gebouwen, stadsuitbreidingen en wegen die je in Den Haag niet zult tegenkomen. Ze zijn nooit gebouwd.

Over de niet gebouwde stad is een boek in de VOM-reeks verschenen: Nooit Gebouwd Den Haag. Hierin staan 22 bijzondere, Haagse plannen centraal die om uiteenlopende redenen onuitgevoerd zijn gebleven: van ontwerpen voor beeldbepalende gebouwen als het Vredespaleis, het stadhuis en de Tweede Kamer tot ingrijpende verkeersplannen en ambitieuze stadsuitbreidingen. Van praktische oplossingen tot utopische projecten. Wat waren de ideeën achter deze plannen? En waarom zijn ze niet uitgevoerd?
ntoonstelling vormen een uitnodiging om met andere ogen naar de vertrouwde stad te kijken. Terugkijkend slaken we bij sommige geschrapte projecten een zucht van verlichting, maar wellicht moeten we in andere gevallen met weemoed en spijt vaststellen dat “Groot Denken” niet ten uitvoer is gebracht.

Van 16 november 2019 t/m 22 maart 2020 is in het Haags Historisch Museum de gelijknamige tentoonstelling Nooit Gebouwd Den Haag te zien zijn. Hoe zou de stad eruit hebben gezien als het dorp Die Haghe in de zestiende of zeventiende eeuw stadsmuren had gekregen? Wat zou de impact zijn geweest van een dubbele ringbaan rond de historische binnenstad? Prachtige ontwerptekeningen en maquettes van onder andere H.P. Berlage, W.M. Dudok en Rem Koolhaas tonen hoe spectaculair anders de stad eruit had kunnen zien. Duik met behulp van Virtual Reality in nooit gebouwde Wereldhoofdstad van het Internationalisme.

Het boek Nooit Gebouwd Den Haag van Lex van Tilborg is uitgeven in de gemeentelijke VOM-reeks en is voor €29,90 te koop in de boekhandel (Uitgever Bekking&Blitz, ISBN: 978 906109 5231)