Oorlog in de lucht

Boekuitreiking Oorlog in de Lucht

Onlangs is bij uitgeverij de Nieuwe Haagsche in het kader van de VOM reeks (de boeken reeks van de afdeling Monumentenzorg & Welstand) van de hand van Henk Ambachtsheer (hoofd Monumentenzorg & Welstand) en Corien Glaudemans (wetenschappelijk medewerker van het Haags Gemeentearchief) een bijzonder fraai boek verschenen over de Haagse luchtoorlog: Oorlog in de lucht – Den Haag 1940-1945.

Den Haag heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar geleden. Het oorlogsgeweld heeft duizenden slachtoffers geëist, de Joodse gemeenschap werd gedecimeerd en vele inwoners doorstonden de Hongerwinter niet. Ook door de luchtoorlog boven de stad vielen vele doden op Haags grondgebied. De luchtaanvallen, beschietingen, bombardementen, neerstortende vliegtuigen en V2-raketten hebben enorme schade in de stad aangericht en groot menselijk leed veroorzaakt.

Al in de jaren dertig van de vorige eeuw nam de gemeente Den Haag voorbereidende maatregelen ter bescherming van de inwoners. Met de oorlogsdreiging aan de landsgrenzen werden ook veel Haagse burgers actief in de Luchtbeschermingsdienst of in de Haagse afdeling van de Vereeniging voor Luchtbescherming.

Op 10 mei 1940 vielen Duitse troepen Nederland binnen en begon de luchtoorlog boven Den Haag. De Haagse bevolking kreeg niet alleen te maken met Duitse bombardementen, maar ook met die van geallieerde zijde. Hoewel de bombardementen gedurende de gehele oorlog plaatsvonden, raakte de stad vooral vanaf september 1944 door luchtaanvallen zwaar gehavend. In die maand begon een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de oorlog. Toen startten de Duitsers vanaf grondgebied in de Haagse regio met de lancering van V2-raketten gericht op Londen. Mislukte lanceringen en de aanvallen van geallieerde vliegtuigen op V2-locaties zorgden voor de verwoesting van delen van de stad.

De boekpresentatie vond plaats in het gebouw van het NIBC. Hier stond tot 1944 Villa Kleykamp, sinds 1941 was dit het onderkomen voor het Centrale Bevolkingsregister. Precies 75 jaar nadat op 11 april 1944 zes Engelse Mosquito bommenwerpers op klaarlichte dag naar Den Haag vlogen voor een aanval op Kleykamp is hier het boek gepresenteerd. De luchtaanval werd uitgevoerd op verzoek van het Nederlands Verzet. Het resultaat van de actie: brandende persoonsbewijzen en ongeveer 60 doden. Een groot offer, waarna het verzet veilig met vervalste persoonsbewijzen kon rondlopen.