Open Monumentendag 2021: Mijn monument is jouw monument

De afdeling Monumentenzorg en Welstand van de gemeente Den Haag organiseert samen met de vele deelnemers jaarlijks de openstelling tijdens Open Monumentendag, in het tweede weekend van september, van vele monumenten en activiteiten zoals rondleidingen, fiets- en vaartochten rondom ons prachtige cultureel erfgoed.

Op 11 en 12 september is het weer zover. Helaas belemmert ook dit jaar het Coronavirus ons in het organiseren van een uitgebreid event. In verband met mogelijke regelgeving en maatregelen rond het coronavirus dit jaar organiseren we dit jaar een hybride Open Monumentendag.

Er zijn er een beperkt aantal objecten geopend. Echter zal een groot aantal monumenten digitaal te bezoeken zijn. Zo kunt u, waar u ook bent, toch al het fraais achter de gevels bewonderen. Op sommige locaties zijn er digitaal soms zelfs meer ruimtes opengesteld dan bij een fysiek bezoek!

Op Open Monumentendag zijn de verschillende monumenten via de QR-code in de brochure te bezoeken:

 

Tijdens de Open Monumentendag 2021 op 11 en 12 september staat inclusie centraal. De titel van het thema is ‘Mijn monument is jouw monument’. Met dit thema wordt aangesloten bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’.

Het doel is om een zo breed mogelijk publiek te bereiken en een bezoek aan de OMD zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Het thema slaat in principe op elk gebouw, want in elk gebouw hebben mensen gewoond, gewerkt en geleefd. Die verhalen willen we zichtbaar maken.

Den Haag spitst het thema toe op religieus erfgoed, zoals kerken en moskeeën.

De deelnemende monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendagvlag.

Zaterdag 11 september kunt u een bezoek brengen aan de informatiekraam van Monumentenzorg op het Binnenhof. Naast informatie over Open Monumentendag kunt u hier ook met een VR-bril de monumenten bezoeken. Vanaf hier vertrekt ook de wandeling Religieus Erfgoed van ’t Gilde langs verschillende kerken. Hiervoor moet u zich vooraf aanmelden

Zondag 12 september staat in het kader van het project ‘Thuis in Den Haag’ de Binckhorst centraal. ‘Thuis in De Haag’ is een evenement dat georganiseerd wordt door de verschillende erfgoedpartners in Den Haag. Het hele jaar door zullen er activiteiten plaatsvinden in het stadsdeel Laak.

De afdeling Monumentenzorg en Welstand heeft met de Stichting Industrieel Erfgoed en anderen voor deze zondag een programma samengesteld waarbij nader kennisgemaakt kan worden met de Binckhorst. Er zijn onder andere rondleidingen en vaartochten. Binnenkort volgt het volledige programma.

De brochure ‘Open Monumentendag Den Haag 2021’ is hier te downloaden en vanaf 6 september verkrijgbaar bij VVV Den Haag, Contactcentrum Stadhuis en bij de stadsdeelkantoren.