Koninginnegracht 49

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Malsen, F.H. van
  • Monument nr.
    476036
  • Bouwstijl
    Eclecticisme
  • Wijk
    Archipelbuurt
  • Bouwjaar
    ca. 1875
Registerblad 

Inleiding
Rechterhelft van dubbel herenhuis uit ca. 1875, gebouwd in opdracht van Antonie Hendrik Drijfhout van Hooff, waarschijnlijk door aannemer F.H. van Malsen, in een eclectische bouwstijl.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een dwars, met shingles en leien gedekt, afgeknot schilddak, drie vensterassen breed. De gevel is van rode baksteen afgewisseld met sierbanden van gele steen, en ter hoogte van het souterrain bekleed met gebosseerde hardsteen. De rechteras is als risaliet behandeld en uitgevoerd in gebosseerd metselwerk. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door een gepleisterde cordonlijst,waarboven een waterlijst, die in het risalietdeel rust op triglyfconsoles. De ingang, bestaande uit een zwaar geprofileerde, dubbele paneeldeur met gebeeldhouwde leeuwekoppen en koperen handgrepen, en een rijk gesneden deurkalf met het huisnummer, is in het risaliet gesitueerd. De stolpramen op de tweede bouwlaag zijn voorzien van T-kozijnen en een smeedijzeren hekje. Deur en vensters bezitten een geprofileerde omlijsting en worden op de eerste bouwlaag en in het risaliet bekroond door een driehoekig of gebogen fronton op consoles. De overige twee vensters hebben een rechte kroonlijst, eveneens op consoles, alsmede glas-in-lood bovenlichten. De souterrainvensters bezitten smeedijzeren tralies en worden aan de bovenzijde afgesloten door een zware hardstenen sluitsteen met rustica. Het hoofdgestel bezit een bakstenen fries dat wordt begrensd door een geprofileerde lijst. De kroonlijst rust in het risalietdeel op twee paarsgewijs geplaatste triglyfconsoles. Boven de kroonlijst is een houten borstwering, onderbroken door balustrades. Het dak bevat in het risalietdeel een houten dakkapel met T-kozijn en verder twee oeils-de-boeuf met gesneden omlijsting. Het interieur bevat stucwerk en betimmeringen in een rijke neo-Lodewijk XIV- en neo-Lodewijk XVI-stijl.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in een rijke eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn in- en uitwendig gaaf bewaard. Als helft van een dubbel herenhuis heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende situering aan de Koninginnegracht.