Koninginnegracht 58

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Brink, H.J. van den
  • Monument nr.
    476038
  • Bouwstijl
    Eclecticisme
  • Wijk
    Archipelbuurt
  • Bouwjaar
    ca. 1874
Registerblad 

Inleiding
Rechterhelft van dubbel herenhuis uit ca. 1874, gebouwd door architect H.J. van den Brink in eclectische bouwstijl, met voornamelijk aan de renaissance, de Lodewijk XIV- en de Lodewijk XVI-stijl en het Empire ontleende motieven.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain, een gedrukte begane grond, twee verdiepingen en een mezzanino onder een dwars zinken roevendak, drie vensterassen breed. De voorgevel is van baksteen, met gepleisterde begane grond, risaliet, mezzanino en vensteromlijstingen. Tegen de begane grond is een geblokte bepleistering aangebracht, op een hardstenen plint. Begane grond en eerste verdieping worden van elkaar gescheiden door een geprofileerde waterlijst, waarboven een hoog gepleisterd fries, die de vensters van de verdieping onderling verbindt. De linkeras is als risaliet behandeld en zeer rijk uitgevoerd. De hierin gesitueerde ingang, bestaande uit een paneeldeur (niet uit de bouwtijd), wordt omlijst door een gebosseerde bepleistering. Het rondboogvenster op de eerste verdieping, bezit een uit het gevelvlak uitstekende omlijsting op paarsgewijs geplaatste voluutconsoles. De omlijsting bestaat uit pilasters met gedecoreerde verdiepte velden, zwikversieringen met kransen en linten, een sluitsteen in de vorm van een rijk versierde cartouche, en decoratief lijstwerk onder de vensterbank. Op de tweede verdieping bezit het risaliet een geblokte bepleistering. Het T-kozijn is voorzien van een omlijsting met voluutvormige wangen en een kroonlijst met ornamenten in het fries. Het oeil-de-boeuf in de mezzanino wordt omlijst door lofwerk en bekroond door een sluitsteen met palmetbekroning. Het risaliet wordt afgesloten door een gebogen fronton op consoles. Voor het overige bezit de gevel souterrainvensters, waarvan het rechter is voorzien van een hekwerk van cirkelvormig smeedijzer, op de begane grond gekoppelde schuifvensters met sluitstenen, op de eerste verdieping getoogde vensters voorzien van een geprofileerde omlijsting met sluitstenen met kopjes die een rechte kroonlijst dragen, en op de tweede verdieping T-kozijnen, eveneens voorzien van een geprofileerde omlijsting met sluitstenen, een rechte kroonlijst en onder de vensterbank consoles en decoratief lijstwerk. De gepleisterde mezzanino bezit liggende vensters, waartussen rozetten. De gekorniste kroonlijst rust op consoles en wordt bij het risaliet onderbroken door de sluitsteen van het oeil-de-boeuf. De achtergevel is gepleisterd met ingekraste groeven. De linkeras is als risaliet uitgevoerd en wordt beëindigd door een tuitgevel. Interieur met rijke stucplafonds.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van woonhuisarchitectuur in een rijke eclectische stijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn in- en uitwendig gaaf bewaard. Als onderdeel van een dubbel herenhuis heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende ligging aan de Koninginnegracht.

 

v.l.n.r. Koninginnegracht 58 en voormalig nr. 59
v.l.n.r. nr. 57 en 58