Koninginnegracht 61 (voorheen)

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Steffens, J. Wijnekers, M.F.
  • Monument nr.
    476039
  • Bouwstijl
    Eclecticisme
  • Wijk
    Archipelbuurt
  • Bouwjaar
    1880 en 1882
Registerblad 

Inleiding
Herenhuis uit 1880, gebouwd in opdracht van J.B. Maxwils. Al in 1882 werd het huis verbouwd door de timmerman J. Steffens en de metselaar M.F. Wijnekers, waarbij het een geheel nieuwe voorgevel kreeg in dezelfde eclectische stijl als de buurpanden Koninginnegracht 62 en 63, van dezelfde aannemers.
Het thans ongenummerde pand is als kantoor bij Koninginnegracht 62 getrokken. De oorspronkelijk in het linkerrisaliet gesitueerde ingang is vervangen door een inrit voor auto's naar het achtergelegen parkeerterrein.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain, drie bouwlagen en een mezzanino onder een zinken roevendak, drie vensterassen breed. De voorgevel is van baksteen, met gepleisterde eerste bouwlaag, risaliet, mezzanino en vensteromlijstingen. Het souterrain is bekleed met hardsteen en voorzien van getoogde vensters met sluitsteen, waarvoor een smeedijzeren hek is geplaatst. Tegen de eerste bouwlaag is een gebosseerde bepleistering met rustica aangebracht. Eerste en tweede bouwlaag worden van elkaar gescheiden door een geprofileerde waterlijst, en een hoog gepleisterd fries waarin blinde balustrades onder de verdiepingsvensters zijn uitgespaard. De linkeras is als risaliet behandeld en op de tweede en derde bouwlaag voorzien van een geblokte bepleistering. Boven de hierin gesitueerde inrit bevindt zich een erker, voorzien van met lofwerk en koppen geornamenteerde panelen, gecanneleerde pilasters met fantasiekapitelen, die een gedecoreerd hoofdgestel dragen, en ramen met getoogde glas-in-lood bovenlichten. De erker rust op rijk gesneden voluutconsoles met acanthusblad. Boven de erker is een balkon met gietijzeren hekwerk. Het T-kozijn met glas-in-lood bovenlicht op de derde bouwlaag is voorzien van een omlijsting met rechte kroonlijst en geornamenteerd fries. Voor het overige bezit de gevel op de eerste en tweede bouwlaag getoogde schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten, die op de tweede bouwlaag voorzien zijn van een geprofileerde omlijsting met sluitsteen en een rechte kroonlijst. De schuifvensters op de derde bouwlaag bezitten eveneens glas-in-lood bovenlichten en een geprofileerde omlijsting met sluitsteen en rechte kroonlijst, en onder de vensterbank consoles en decoratief lijstwerk. De gepleisterde mezzanino bezit vierkante vensters, waartussen versierde panelen. De kroonlijst is gekornist en rust op kleine bladconsoles. De achtergevel is vernieuwd.

Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard. Als onderdeel van een reeks herenhuizen van dezelfde vormgeving, heeft het pand tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde waarde vormt de beeldbepalende ligging aan de Koninginnegracht.