Laan Copes van Cattenburch 125
toon op de kaart- StatusRijksmonument
- ArchitectSluijters, J.H. van
- Monument nr.476043
- BouwstijlEclecticisme
- WijkArchipelbuurt
- Bouwjaar1871-1872
Inleiding
Herenhuis uit 1871-1872, gebouwd door de architect-grondspeculant J.H. van Sluijters in eclectische bouwstijl. Het pand vormt het middelste deel van een symmetrische groep van drie herenhuizen aan de Laan Copes van Cattenburch 123, 125 en 127.
Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen onder een afgeknot schilddak, vier vensterassen breed. De voorgevel is van baksteen, met een gepleisterde zone tussen de eerste en tweede bouwlaag, bestaande uit een geprofileerde waterlijst en een hoog fries, waarin blinde balustrades van de verdiepingsvensters zijn uitgespaard. De gevel wordt aan weerszijden afgesloten door geblokte lisenen. Tegen het souterrain is een hardstenen bossering aangebracht. De twee middelste vensterassen zijn als risaliet behandeld en voorzien van geblokt pleisterwerk. Het souterrain bevat twee getoogde tweelichtvensters met sluitstenen en smeedijzeren traliewerk, en een ingang die via een hardstenen trap toegang biedt tot het souterrain. De hoofdingang is in de risaliet gesitueerd en bestaat uit een hoge paneeldeur met glas-in-lood bovenlicht. De deur is voorzien van rijk snijwerk in neo-Lodewijk XVI stijl, smeedijzeren traliewerk en koperen knoppen. Boven de deur is over de volle breedte van de risaliet een balkon gesitueerd met een smeedijzeren hekwerk tussen balusters.
Op de eerste en tweede bouwlaag bevinden zich stolpramen met glas-in-lood bovenlichten en een geprofileerde gepleisterde omlijsting met geornamenteerde sluitstenen. Op de eerste bouwlaag bezitten zij een uitspringende hardstenen vensterbank op gebeeldhouwde consoles en een smeedijzeren raamhekje, en is de omlijsting geblokt met omgezette hoekjes aan de bovenzijde; op de tweede bouwlaag zijn de vensters getoogd.
Het hoofdgestel is gekornist en bestaat uit een gepleisterd fries en een geprofileerde kroonlijst; boven het risalietdeel rust de kroonlijst op houten klossen. Boven de kroonlijst is een attiekvormige bakstenen dakkapel over de volle breedte van het huis, waarin de risaliet doorloopt. De dakkapel is voorzien van stolpramen met smeedijzeren raamhekjes (op het linkervenster na) en wordt aan weerszijden afgesloten door pilasters met Ionische kapitelen.
De achtergevel is gepleisterd en uitgebouwd over de eerste en tweede bouwlaag. De vensters van de eerste bouwlaag bezitten glas-in-lood bovenlichten.
Rijk interieur in eclectische stijl.
Waardering
Herenhuis van architectuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, materiaal en detaillering zijn goed bewaard. Als onderdeel van een blok van drie symmetrisch uitgevoerde herenhuizen en als onderdeel van een gaaf bewaarde gevelwand uit de tweede helft van de 19e eeuw heeft het pand tevens ensemblewaarde.