Burgemeester van Karnebeeklaan 1

toon op de kaart
  • Status
    Rijksmonument
  • Architect
    Noordendorp, J.
  • Monument nr.
    475929
  • Bouwstijl
    Eclecticisme
  • Wijk
    Archipelbuurt
  • Bouwjaar
    circa 1875
Registerblad 

Inleiding
Vrijstaand herenhuis uit ca. 1875, gebouwd in opdracht van jhr. mr. Richard Leeuwenhart van den Bosch door architect J. Noordendorp in eclectische bouwstijl. In 1924 werd naar ontwerp van G. Knuttel de serre tegen de voorgevel vervangen door een balkon. De tuin wordt thans van de straat gescheiden door een modern stalen hek. NB. De garage en het hek aan de linkerzijde zijn van bescherming uitgezonderd.

Omschrijving
Herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een souterrain en twee bouwlagen, vier assen breed. Het dak bevat aan de linkerkant een dakkapel met driehoekig fronton. Beide zijvleugels zijn verder plat afgedekt. De gevels zijn van baksteen, met uitzondering van het hardstenen souterraingedeelte, en op de hoeken gemarkeerd door gepleisterde pilasters met composiete kapitelen. De schachten zijn op de eerste bouwlaag geblokt en op de tweede voorzien van verdiepte velden. De bouwlagen worden van elkaar gescheiden door geprofileerde, gepleisterde cordonlijsten. Het hoofdgestel is voorzien van een tandlijst. De middenas van de voorgevel is als risaliet behandeld en hoger opgetrokken onder een zinken roeven zadeldak. Het risaliet bezit op de eerste bouwlaag een geblokte bepleistering. De twee hierin geplaatste zesruitsstolpramen met rondboogbovenlichten worden omlijst door pilasters met verdiepte velden. Boven de vensters bevindt zich een balkon met smeedijzeren hekwerk en gebeeldhouwde panelen aan de onderzijde, rustend op rijk versierde consoles. De vensters op de tweede bouwlaag bezitten een rondboogomlijsting en zijn gevat in een gepleisterd veld, bekroond door een hoofdgestel waarvan het fries is uitgevoerd in een klassiek meandermotief. Het risaliet wordt aan voor- en achterzijde bekroond door een driehoekig tympaan, voorzien van klossen, tandlijstjes en een gedecoreerd gevelveld. De overige zesruitsstolpramen bezitten rondboogbovenlichten enzijn gevat in rechthoekige, gepleisterde omlijstingen; op de eerste bouwlaag rusten de vensterbanken op gebeeldhouwde consoles en op de tweede bouwlaag zijn de vensters bekroond door een kroonlijst op consoles en bezitten zij onder de vensterbank rechthoekige panelen. De souterrainvensters zijn deels voorzien van gietijzeren roosters. De linker- en rechterzijgevel zijn in dezelfde trant behandeld als de voorgevel, met dien verstande dat de linkergevel na drie assen wordt afgesloten door een pilaster en de rechtergevel na vier assen. Achter de pilasters zijn de gevels minder rijk behandeld. De ingang is in de linkerzijgevel gesitueerd, bestaande uit een volledig met smeedijzer bezette deur en bovenlicht, met aan weerszijden lantaarns. De vensters op de tweede bouwlaag van de rechtergevel bezitten ieder een balkon met smeedijzeren hek, identiek aan dat van de voorgevel. De achtergevel bezit een driezijdig als erker uitgebouwde middenas. Naar de erker leidt een bakstenen trap. Links daarvan bevindt zich een loggia, die over beide bouwlagen is uitgebouwd. De loggia op de eerste bouwlaag is voorzien van geblokte bakstenen pilaren en een borstwering, en is bereikbaar via een bakstenen trap. De loggia op de tweede bezit bakstenen pilaren met verdiepte velden en een borstwering met hardstenen dekplaat.

Waardering
Villa van architectuurhistorisch en cultuurhistorisch belang als representatief voorbeeld van woonhuisarchitectuur in een rijke eclectische bouwstijl. Hoofdvorm, detaillering en materiaal zijn goed bewaard.